Deel dit artikel
-

DPG Media weg uit Blendle, toekomst nog zeker? (update)

Nederlands grootste nieuwsuitgever wil geen krantenverhalen meer leveren aan de digitale kiosk Blendle. Per 1 april trekt DPG Media zich terug.

Het is een hard gelag voor directeur Willem-Jan Lems en zijn team in Utrecht. Jaren konden zij nieuws en achtergronden uit de landelijke en regionale titels van DPG Media gebruiken voor de dagelijkse nieuwsselectie. Als de situatie niet verandert, komt daar over een paar weken een einde aan.

“Ze noemen Blendle concurrerend, zelfs kannibaliserend”, vertelt Lems tegen Emerce. “Het ziet ernaar uit dat de samenwerking na zeven jaar eindigt. We hebben in die tijd miljoenen euro’s naar hen overgemaakt”, vanwege een afgesproken omzetdeling “en maken dagelijks tienduizenden Blendle-gebruikers blij met hun nieuws en achtergrondverhalen.”

DPG Media een fors marktaandeel op de Nederlandse krantenmarkt. Mediahuis is de andere grote, maar die zat al niet in de online kiosk.

“Uit onze onderzoeken blijkt dat onze abonnees helemaal geen kannibaliserend gedrag vertonen richting DPG. Negentig procent van de abonnees ziet een krantenabonnement niet als een alternatief voor onze dienst. Die mensen willen óf helemaal geen krant óf zoeken juist aanvullende bronnen in de breedte.”

In november zegde DPG Media de relatie met het Nederlandse dochterbedrijf van Cafeyn uit Frankrijk op. In verscheidene gesprekken heeft Lems nog geprobeerd de angel te vinden en die uit DPG’s positie te trekken. Zonder succes. Hij wilde via de rechter zien te voorkomen dat DPG op zo’n korte termijn een belangrijk fundament onder Blendles dienstverlening weg trekt.

Omwille van deze rechtszaak heeft DPG Media het contract eenmalig verlengd tot 1 april 2022. Gisteren heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam uitspraak gedaan en alle vorderingen van Blendle afgewezen. De rechter heeft bevestigd dat het DPG Media vrij staat haar eigen bedrijfsmatige afweging te maken.

Lems: “Dit knaagt aan het voortbestaan van Blendle. Het wrange is ook, dat we afgelopen jaar juist voor het eerst een bescheiden winst hebben kunnen boeken. Dit bewijst dat er ruimte is voor een kiosk die nieuws uit verschillende bronnen samenbrengt.”

Blendle was in 2014 een Nederlandse innovatie waar DPG Media graag een bijdrage aan leverde, zo legt de uitgeverij uit. Destijds betaalden klanten per gelezen artikel en werden uitgevers ook per artikel betaald. Blendle heeft haar businessmodel echter gewijzigd naar een ‘all you can read’-abonnement, een propositie die concurreert met met de abonnementen die DPG Media zelf aanbiedt voor haar dagbladen, zowel in print als online.

Ook zijn de opbrengsten te laag om het voor DPG Media interessant te houden om te blijven deelnemen aan Blendle. Kwaliteitsjournalistiek kost nu eenmaal veel geld. De afgelopen jaren is hierover veel met Blendle gesproken omdat DPG Media niet tevreden was over de samenwerking en de opbrengsten daaruit. Mediahuis trok al jaren geleden zijn uitgaven terug uit Blendle, omdat het  ‘Spotify-model’ Blendle Premium in strijd was met de afspraken die met uitgevers zijn gemaakt.

Een mogelijke reden voor DPG Media om de samenwerking te willen verbreken, zouden plannen voor een eigen variant op Blendle kunnen zijn. Lems kan daar geen informatie over delen, maar de tekenen zijn al jaren aan de wand.

Nederlands grootste uitgever probeert al jaren sites als Topics.nl, Krant.nl en het recent nieuw gelanceerde Kiosk.nl richting de consument te laden. Dat zijn elk online portalen waarin een brede waaier van DPG-titels en -krantendossiers actief worden uitgevent.

Blendle wist dat DPG Media geen nieuw contract zou aangaan en deed niets om
de fundamentele bezwaren tegen hun gewijzigde model weg te nemen, zegt de uitgever. Het kan dus geen verrassing zijn geweest dat de samenwerking eind 2021 stopte.

Foto: John Henderson (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Z.Eur

Was het probleem niet dat er geen hond was die wilde betalen voor al die overtik berichtjes van DPG Media?
D’r kan toch geen fatsoenlijke redacteur meer zitten op die redacties met zulke jip-en-janneke stukjes?

Jeroen Verkroost - Verkroost.com

DPG media heeft meer journalisten in dienst en verbonden aan hun titels dan wie dan ook in Nederland. De hoeveelheid originele content die door DPG media gemaakt wordt gaat Blendle heel erg missen. Ik schat niet in dat het Blendle abonnement nog de moeite waard is zonder deze content.

Merien

Niet heel verrassend. Blendle heeft nooit kunnen bereiken wat ze voor ogen hadden. Nieuws van FD zat er nooit in, NRC was al snel vertrokken. Blijft over DPG, waarmee Blendle dus direct tegenover Topics.nl stond.

Aan de tijdschriftenkant was Blendle een soort tijdschriftenmap. Leuk bij de kapper, maar niet echt een abonnement waard.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond