Deel dit artikel
-

Dubbelcijferige groei voor Google, breder verdienmodel

Google boekte in het tweede kwartaal een omzet van 14,1 miljard dollar, een toename van negentien procent. Tien procent daarvan werd direct weer geïnvesteerd in hardware, datacentra en andere technische infrastructuur.

Zojuist presenteerde Google de financiële cijfers over de drie maanden tot juli. De resultaten laten geen verrassend beeld zien. Ieder kwartaal wordt er dubbelcijferige groei gerapporteerd met een degelijke nettowinst. Dit keer 3,2 miljard dollar.

Beleggers hadden op betere cijfers gerekend en straffen het aandeel af met een koersdaling van vijf procent in de handel nabeurs.

Het merendeel van de omzet wordt gerealiseerd met reclame in de marge van de zoekresultaten: 68 procent. Nog eens 24 procent van de verkopen komt uit reclameruimte die Google op sites van derden exploiteert (AdSense). De laatste is verhoudingsgewijs ietwat lager dan in eerdere kwartalen.

Een verrassende groei is te zien in de post ‘Overige inkomsten’. Wat dat exact inhoudt wordt niet nader gespecificeerd, al zouden analisten er zodadelijk bij de telefonische toelichting nu wel eens vragen over kunnen stellen. De post Overig groeide ten opzichte van vorig jaar met 138 procent tot 1,1 miljard dollar. Omgerekend is dat acht procent van het totaal. Mogelijk vallen daar de omzetten met Apps for Business, betaalde Android-apps en bedrijfsabonnementen op zaken als Google Earth onder.

Daarnaast is Motorola Mobile, de hardwaretak van Google die telefoons maakt, goed voor nog eens een kleine miljard dollar omzet, oftewel zeven procent.

In het kwartaalrapport meldt het technologiebedrijf dat de gemiddelde prijs per klik op een reclame-uiting (cpc) met zes procent daalde ten opzichte van vorig jaar. Dat is een gemiddelde, want in felbevochten sectoren als Finance en Travel zullen adverteerders het tegenovergestelde ervaren. De cpc-prijsdaling hangt samen met toenemend gebruik van de zoekmachine. Het aanbod van beschikbare reclameruimte groeit daar harder dan het aanbod, waardoor de gemiddelde veilingprijs daalt.

Opvallend is ook dat de investering in zaken als hardware, datacentra en andere infrastructuur zoals glasvezelverbindingen is verdubbeld ten opzichte van een paar jaar geleden. Jarenlang bedroeg het kwartaalgemiddelde van de capex (kapitaalbestedingen) 600 tot 700 miljoen dollar. Dat ligt tegenwoordig tegen de zes miljard dollar per jaar, oftewel tien procent van de omzet.

Over de mobiele verrichtingen zegt topman Larry Page: “De verschuiving van een computerscherm naar meerdere en toegenomen mobiliteit van onze gebruikers creërt enorme mogelijkheden voor ons bedrijf.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond