Deel dit artikel
-

Duitsland wil marktmacht techgiganten inperken

Duitsland heeft een wet in de maak die de marktmacht van techgiganten inperkt en het dataspeelveld wat gelijker moet maken.

Het ministerie van Economische Zaken heeft de nieuwe regelgeving in voorbereiding. Ze geeft meer ruimte om op de lokale markt te interveniëren, maar indirect ook in omringende landen vanwege het uitstralingseffect. Duitsland zou het eerste land in de EU zijn met een dergelijke wet. De Financial Times signaleert dat andere landen die hier over denken het voorbeeld kunnen volgen.

Al jaren is het overheden, ondernemers, maar ook investeerders een doorn in het oog dat partijen als Google en Facebook bergen aan data sprokkelen. Dat gaat niet enkel om persoonsgegevens, maar ook om gedragingen en intentiedata. Ze gebruiken dat soort gegevens om hun eigen diensten beter te maken, nieuwe diensten te ontwikkelen en overnames te valideren.

Met de nieuwe wet wordt het voor Bundeskartellamt makkelijker te bepalen of, hoe en welke partij een markt domineert. Als maatregel kan de toezichthouder dan bepalen dat de uitbater van een digitale dienst zichzelf geen voordeel meer mag geven. Terugkijkend zou Google, hypothetisch, zijn dienst Shopping dan veel eerder uit de algemene zoekresultaten hebben moeten verwijderen of openstellen voor derde partijen.

Andere maatregelen: het wordt verboden om dataportabiliteit te belemmeren, platformen moeten de data delen die ze over een bedrijf hebben verzameld en er kan een soort ‘kill switch’ komen bij overnames. Als de toezichthouder vindt dat de kopende partij met de overname innovatie op een markt belemmert, kan deze worden verboden. Dat is een reactie op de klacht van start-ups en investeerders dat wanneer een techgigant zich op een nieuwe niche gooit, dat het voor anderen in dat segment niet meer rendeert er start- en groeigeld in te steken.

Aan het voorstel van minister Peter Altmaier wordt nog gewerkt. De uiteindelijke vorm kan nog veranderen. Niettemin is duidelijk dat hij een ferme streep in het zand wil zetten. Het signaal: techgiganten moet niet onbeperkt data kunnen blijven grazen en anderen het werk onmogelijk maken. Hij roept impliciet de EU en lidstaten ook op stelling te nemen.

Dezelfde minister is een van de drijvende krachten achter het Europese cloudinitiatief Gaia-X. Duitsland, Frankrijk en de Europese Commissie investeren daarbij in de gezamenlijke bouw van een cloudinfrastructuur voor Europese bedrijven. Ze moeten daarmee minder afhankelijk kunnen worden van Amerikaanse en Chinese cloudproviders. Hoe dat plan handen en voeten gaat krijgen, staat nog niet vast.

Foto: sagesolar (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond