Deel dit artikel
-

Dutch Filmworks opent jacht op illegale downloaders, maar stelt dat wel wat voor?

Dutch Filmworks wil de illegale verspreiding van zijn films vanaf oktober actief gaan tegenhouden door extra alert te zijn op het aanbod via apps als Popcorn Time.

Het Duitse bedrijf Excipion wordt ingeschakeld om namens Dutch Filmworks de Nederlandse IP-adressen van illegale downloaders te verzamelen. Vervolgens wil Dutch Filmworks via de rechter de identiteit van de illegale downloaders achterhalen.

Wanneer de identiteit van de abonnee is vastgesteld, wil Dutch Filmworks de downloaders persoonlijk benaderen om hen te informeren over het onderzoek. De distributeur kan ook een waarschuwing sturen of een minnelijke schikking met de inbreukmaker aangaan.

Dat gaat echter niet zomaar. Een definitieve toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om IP adressen te verzamelen heeft de distributeur nog niet. Er ligt enkel een voorwaardelijke toestemming (pdf) en dan ook alleen voor Nederlandse IP adressen. Inbreukmakers kunnen makkelijk uitwijken naar buitenlandse IP adressen, via VPN verbindingen. Ook willen de aanbieders als Ziggo en KPN niet zonder meer meewerken aan de klopjacht van de distributeur.

Over de schade die het bedrijf lijdt worden geen duidelijke mededelingen gedaan. Dutch Filmworks heeft een catalogus van meer dan 3.000 titels op het gebied van speelfilms (zowel nationaal als internationaal), tv series, documentaires en kinderproducten.

Eigenaar Willem Pruijssers noemt echter voornamelijk de film Mechanic: Resurrection, die in een jaar tijd 235.000 keer illegaal in Nederland zou zijn gedownload. ‘Het gaat ons echt niet om een paar duizend illegale kopieën. Het gaat om miljoenen illegale downloads per jaar,’ zegt hij tegen RTLZ.

Het is nog maar de vraag of Dutch Filmworks zijn plannen echt doorzet. Pruijssers heeft meerdere malen juridische proefballonnetjes opgelaten, maar het lijken tot dusverre vooral dreigementen. Zeker nu opnieuw de publiciteit wordt gezocht om te waarschuwen dat het vanaf oktober actief zal hengelen naar IP adressen. Een beetje downloader hoeft dus maar zes weken op zijn hoede te zijn. Het continu verzamelen van IP-adressen is kennelijk onbetaalbaar.

Kritiek op de aanpak is er ook. Rejo Zenger van Bits of Freedom vindt het ‘moeilijk verteerbaar dat iemand die sporadisch illegaal een film download het risico loopt op een torenhoge boete van honderden euro’s. Dat staat niet in verhouding met de schade die uploaders veroorzaken . ‘We vinden het niet meer dan logisch dat de distributeur achter criminelen aangaat die op grote schaal illegaal films up- en downloaden, maar dat is niet wat Dutch Filmworks zegt te gaan doen. Anders gezegd: pak liever op kleine schaal grote vergrijpen aan dan op grote schaal kleine vergrijpen.’

De filmindustrie heeft volgens Zenger ook nog altijd niet het onderliggende en zelfgecreëerde probleem opgelost. Wat als je als internetter wel wil betalen, maar dat vanwege het gebrekkige aanbod niet kunt?

Telecompaper heeft becijferd dat het aantal Nederlanders dat downloadt uit illegale bron sinds 2013 is gedaald van 41 naar 27 procent. De trend is volgens branchevereniging NLConnect (kleine kabelaars en internetaanbieders) zelfs onmiskenbaar. Volgens het European Union Intellectual Property Office gebruikt inmiddels 44 procent van de Nederlandse bevolking legale online bronnen.

Dutch Filmworks heeft ook geen lessen getrokken uit buitenlandse voorbeelden. Daar ging de muziekindustrie aanvankelijk ook achter individuele downloaders aan. Dat viel volkomen verkeerd bij consumenten die legaal muziek consumeerden. De muziekindustrie is daar al jaren geleden dan ook mee gestopt.

 

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Moet zeggen dat sinds dat ik Netflix heb er zeer weinig nog gedownload wordt. Echt heel heel weinig zelfs. Lol, “Mechanic: Resurrection” heeft echt pijnlijke reviews! Pak dan een film met goede reviews 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond