Deel dit artikel
-

eDay: Zelfrijdende auto pas in 2030 op de weg

Zelfrijdende auto’s verschijnen niet voor 2030 op de weg. Dat voorspelde Nils Wollny van Audi vandaag op Emerce eDay. “Er zijn nog te veel zaken op te lossen, bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen.”

“We zitten in de voorbereidende fase”, vertelde Wollny. “Daarom staan we nu ook open voor allerlei samenwerkingen, bijvoorbeeld met retailers. Want zelfrijdende auto’s gaan ook je boodschappen bezorgen.”

Audi is al jaren bezig met zelfrijdende auto’s. Het eerste model Shelley werd ontwikkeld met de universiteit van Stanford. James mocht als eerste de weg in Nevada op. Bobby reed in 2014 op de racebaan in Hockenheim. Jack vervoerde journalisten van San Francisco naar de CES in Las Vegas. Robby wist op de Sonoma baan verschillende racecoureurs te verslaan.

Technisch kan alles al, maar de overgang naar zelfrijdende auto’s zal langzaam gaan. “We gaan van semi-autonoom naar volledig autonoom.”

Echt autonome auto’s zullen alles veranderen, denk Wollny. “Je auto staat niet meer het grootste deel van de dag stil, je kunt hem om een boodschap sturen, je kunt je auto delen met anderen. Je auto hoeft ook niet meer je bezit te zijn.”

Parkeerplaatsen kunnen weg, de auto’s rijdt gewoon verder nadat je best afgezet. “Denk aan zakelijke reizen. Moet je nog wel het vliegtuig van Keulen naar Amsterdam nemen als de auto je tot aan de deur kan brengen en je ook weer thuisbrengt.”

Gevraagd naar wat consumenten dan zouden doen, antwoordt hij: het grootste deel ontspanning. Dertig procent zou de vrijgekomen tijd kunnen benutten voor werk.

Auto rijden wordt ook veiliger, volgens Wollny. “De auto zal minder vaak in de garage staan, er zijn minder reserve-onderdelen nodig. Dat zijn allemaal zaken waar we nu al rekening mee moeten houden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond