Deel dit artikel
-

Eerste indruk: iOS en iPadOS 14

Apple heeft afgelopen week de publieke bèta van iOS 14 en iPadOS beschikbaar gesteld voor iedereen die de systeemsoftware wil uitproberen. Beide met heel wat aardigheidjes, maar geen grote stap voorwaarts.

De WWDC 2020-presentatie van Apple in juni bevatte meer verrassingen dan aanvankelijk werd ingeschat. Vooral het nieuwe ontwerp van macOS Big Sur trok de aandacht. Maar ten aanzien van iOS en iPad OS had Apple ook nog voldoende nieuws in petto.

Nog niet zo lang geleden besloot Apple om iOS voor iPads apart te ontwikkelen als iPadOS en de verschillen met iOS voor iPhones worden dan ook steeds groter. De meeste innovaties zitten in iOS 14 voor iPhones; vreemd genoeg  niet in iPadOS 14.

iOS 14 is zeker een verbetering ten opzichte van de huidige systeemsoftware, maar niet meer dan dat. Wie de software over de huidige versie (13) installeert ziet gewoon de vertrouwde omgeving en ontdekt hooguit één nieuwe app: Vertaal, Apples eigen variant om geschreven en gesproken zinnen te vertalen. Het Nederlands wordt nog helaas nog niet ondersteund.

De verschillen worden pas echt duidelijk als je naar rechts of links veegt. Er zijn nieuwe widgets die je desgewenst overal op het scherm kunt plaatsen. Ook in Folders bijvoorbeeld. Je kunt ook een slimme stapel samenstellen, een verzameling widgets (10 maximaal), waarbij de iPhone bepaalt wat je te zien krijgt op basis van het moment van de dag.

Als je in iOS naar rechts veegt zie je de Appbibliotheek. Dat is een scherm waarop apps automatisch bij elkaar worden gezet in kaders. We zijn niet echt van onder de indruk. Appbibliotheek zette bijvoorbeeld alle vervoersapps bij elkaar onder de noemer Lyfestyle en Suggesties bleek gewoon een willekeurige verzameling recent gebruikte apps.

Appbibliotheek is wel weer handig voor mensen die enorme hoeveelheden apps hebben en een deel daarvan op het hoofdscherm willen verbergen. Die apps zijn dan in de Appbibliotheek alsnog terug te vinden.

Bij de iPad zijn de widgets ook beschikbaar, maar kun je ze ondanks het grotere bureaublad alleen rechts van het openingsscherm plaatsen. Ook de Appbibliotheek ontbreekt. Net als app Vertaal. Of zoeken naar emoji’s. Of tikken op de achterkant het toestel.

Heel aardig, maar ook weer niet beschikbaar voor iPadOS, zijn Appfragmenten. Heb je voor een specifieke handeling een app nodig, maar wil je hem niet downloaden, dan kun je een klein deel van een app laden via een NFC-tag of een QR-code die je met de camera scant. Veel voorbeelden hiervan hebben we nog niet gezien, maar dat komt ongetwijfeld nog.

Veel nieuwigheden in iOS 14 zijn kleine verbeteringen. In Maps kun je (nog niet in Nederland) fietsroutes uitzetten. Het belscherm verschijnt niet langer schermvullend als er een gesprek binnenkomt. Eindelijk kun je de zelf je voorkeursbrowser en mailprogramma instellen en iMessage begint steeds meer op WhatsApp te lijken. Met de Antwoord-functie kun je bijvoorbeeld direct reageren op een eerder bericht, wat handig is binnen groepsgesprekken. Jammer genoeg is iMessage niet crossplatform. Op een Android versie hoef je niet te rekenen.

Gelukkig heeft de iPad ook nog enkele unieke eigenschappen, zoals een zijbalk in programma’s als Foto’s. Met de Scribble-functie kan iPad verder elk handschrift herkennen, je kunt zelfs schrijven in elk willekeurig zoekvlak, maar het werkt toch vooral met Apples eigen prijzige pen of de door Apple erkende Logitech Crayon.

Resumerend kent iOS/iPadOS 14 een hoop aardigheden, maar cruciale toevoegingen (afgezien van Appfragmenten) zijn het eerlijk gezegd niet. Wat in alle publiciteit onbelicht is gebleven zijn de enorme prestatieverbeteringen. iOS 14 voelt veel vlotter en stabieler aan dan zijn voorganger, terwijl we nog maar bij een eerste publieke bèta zijn.

Een waarschuwing: zet geen bètasoftware op smartphones of tablets die je dagelijks nodig hebt. We zijn geen grote problemen tegengekomen, maar de kans is groot dat bepaalde software niet werkt.

iOS/iPadOS 14 wordt in het najaar verwacht. De software draait op alle toestellen met iOS 13. Deze maand geeft Apple ook de publieke bèta van macOS Big Sur vrij. Daarover later meer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond