Deel dit artikel
-

Apple kondigt nieuwe chiparchitectuur voor Macs aan

Apple stapt voor zijn MacBooks en iMacs over op ARM chiptechnologie. Daarmee wordt de relatie met Intel afgebouwd. Het bedrijf maakte het nieuws, dat al eerder was uitgelekt, vanavond bekend op zijn ontwikkelaarscongres, dat vanwege het coronavirus voor het eerst volledig virtueel wordt gehouden.

In een ver verleden ontwikkelde Apple ook eigen PowerPC chips voor zijn computersystemen. De overstap naar bestaande Intel processoren werd vooral uit kostenoverwegingen genomen, maar werd steeds meer een bezwaar, omdat Apple niet meer zijn tempo kon bepalen. Bovendien kan Apple zich nu beter onderscheiden wat betreft prestaties en batterijduur.

De overstap naar weer een nieuwe chiparchitectuur heeft grote gevolgen: alle Mac software dient hiervoor herschreven te worden. Dat kan met de programmeertaal XCode. De apps zullen voorlopig code bevatten voor zowel Intel als Apple Silicon. Het omzetten of vertalen van de code duurt volgens Apple hooguit ‘enkele dagen’. Microsoft heeft Office al omgebouwd, en Adobe heeft hetzelfde gedaan met zijn creatieve software, zoals Photoshop en Lightroom.

Met behulp van Rosetta 2 kunnen straks ook nog steeds oudere programma’s worden geïnstalleerd.

De eerste Macs met de nieuwe chiptechnologie zullen eind dit jaar al verkrijgbaar zijn. Overigens blijven voorlopig nog Macs met Intel processoren verschijnen.

De rest van de presentatie stond in het teken van de nieuwe versies van iOS, macOS, WatchOS en tvOS, de systeemsoftware voor resp. iPhones, Macs, Apple Watch en Apple TV. Apple ging dit keer opvallend snel door de nieuwe veranderingen heen.

Net als Google, dat een dezer dagen Android 11 presenteerde, heeft Apple moeite om nog iets nieuws te verzinnen voor zijn systeemsoftware. Het gaat vooral om kleine veranderingen, maar het zijn er al met al wel heel veel.

De nieuwe App Library in iOS 14 combineert apps tot een duidelijk overzicht op het startscherm. De apps en ook widgets kunnen desgewenst automatisch worden georganiseerd. Ook beeld-in-beeld komt beschikbaar op de iPhone via een tv widget. Verder komt er een nieuwe app Translate (alleen iPhone) voor vertalingen die ook offline is te gebruiken.

Siri krijgt een compactere interface en neemt niet langer het hele scherm in beslag.  In de Berichten-app kun je belangrijke conversaties vastzetten. Ook zijn er nieuwe gezichtsmaskers voor Memoji, die misschien niet meer nodig zijn als iOS dit najaar uitkomt.

Nieuw zijn App Clips. Dat zijn apps van minder dan 10 MB, die snel kunnen worden geladen voor een specifiek doel, zoals een scooter huren, een kop koffie kopen of parkeergeld betalen. Gebruikers kunnen de App Clip-code te scannen, via NFC-tags en QR-codes of via een Deel-link in Berichten of Safari.

In iPad OS 14 krijgt de Foto’s-app een nieuwe zijbalk, wat navigatie makkelijker moet maken. Deze zijbalk keer ook terug in Notities en Bestanden.

De belweergave is (net als bij Siri op iOS 14) compacter geworden. De nieuwe zoekfunctie lijkt veel meer op Spotlight op de Mac.

iPadOS 14 brengt ook Scribble met Apple Pencil naar iPad. Dit houdt in dat gebruikers in elk tekstvak kunnen schrijven. Hun handschrift wordt automatisch omgezet naar getypte tekst, waardoor ze bijvoorbeeld snel en makkelijk kunnen reageren op een iMessage of in Safari kunnen zoeken.

Safari bevat voortaan een knop voor privacyrapporten, zodat gebruikers makkelijk kunnen zien welke trackers van welke sites worden geblokkeerd. Ook is er een functie waarmee gebruikers bewaarde wachtwoorden kunnen zien die mogelijk betrokken zijn geweest bij een hackpoging, en een mogelijkheid om hele webpagina’s te vertalen.

watchOS 7 brengt onder meer nieuwe gezondheidsfuncties, en wijzerplaten. De Activiteit app heet nu Fitness en helpt je onder meer met het in slaap komen. Apple helpt je ook met handenwassen. Er gaat automatisch een timer af zodra je begint met handenwassen.

De grootste veranderingen betreffen macOS. Big Sur, zoals de nieuwe versie heet, krijgt een volledig nieuwe vormgeving die sterk is geïnspireerd op iOS. Die vormgeving was het best bewaarde geheim van de presentatie vandaag.

Alles is nog mooier geworden, van de rondingen van de vensters tot het kleurenpalet en de materialen, zegt Apple er zelf over. De symbolen in het dock zijn meer in overeenstemming gebracht met symbolen in de rest van het Apple ecosysteem, terwijl ze toch hun eigen Mac-karakter hebben behouden. Knoppen en bedieningselementen verschijnen als je ze nodig hebt, en blijven buiten beeld als dat niet het geval is.

Safari ondergaat volgens Apple de grootste update sinds de eerste versie van 2003. Er zijn meer tabs te zien op het scherm, favicons worden standaard weergegeven zodat open tabbladen makkelijk herkenbaar zijn, en gebruikers kunnen snel een preview van een pagina zien door de tab met de muis aan te wijzen.

De bètaversies zijn vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars. De publieke bètaversies wordt volgende maand verwacht via beta.apple.com. Voor het eerst is dan ook watchOS publiekelijk verkrijgbaar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Frank Goemans

“alle Mac software dient hiervoor herschreven te worden” lijkt mij niet helemaal juist. Ik dacht aan over-compileren en misschien wat api calls aanpassen. Of zie ik dat verkeerd ?
En die PowerPC chip was een project in een samenwerking van Motorola, IBM en Apple, voortbordurend op een RISC processor van IBM, zoals gebruikt in de IBM RS6000 Unix systemen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond