Deel dit artikel
-

Eerste indruk: iPad Pro 2020

Coronacrisis of niet, Apple heeft besloten om dit voorjaar gewoon weer nieuwe versies uit te brengen van de MacBook Air, MacMini en iPad Pro. Waarbij die laatste de meeste aandacht trekt vanwege de nieuwe camera’s, LiDAR scanner en toetsenbord met trackpad.

Apple is wat tablets betreft tegenwoordig van alle markten thuis. Van instapmodellen tot middenklassers, er is voor elk budget wel een iPad. En ook de goedkopere modellen bieden tegenwoordig voldoende mogelijkheden: alle iPads werken bijvoorbeeld met een door Apple geleverde schrijfpen.

De duurste (Pro) modellen zijn er voor gebruikers met extra wensen. Als entertainmentapparaat is de iPad Pro bijvoorbeeld veruit te verkiezen boven goedkopere modellen vanwege de vier luidsprekers. Hoe je de iPad ook vasthoudt (horizontaal of verticaal), je hebt altijd stereogeluid in opvallend goede kwaliteit.

Het ontwerp is sinds 2018, toen de laatste iPad Pro modellen verschenen, onveranderd gebleven. En dat wekt ook wel wat zorgen: uit stresstesten van YouTuber EverythingApplePro bleek afgelopen week dat de nieuwe iPad Pro even makkelijk buigt en breekt als zijn voorganger. Je moet er wel wat kracht op zetten, maar hij kan makkelijk buigen als je hem zonder stevige beschermhoes in een tas stopt. Vorige modellen hadden ook nog eens de neiging om krom te trekken.

Het voordeel van het huidige ontwerp ten opzichte van de eerste generatie iPad Pro is dan wel weer dat hij minder zwaar is en bijna geen randen heeft en dus naar verhouding iets meer schermruimte biedt. De fysieke thuisknop ontbreekt ook op dit toestel. Het ontgrendelen gaat met een veeg omhoog of via gezichtsherkenning.

Meest opvallend zijn de camera’s, een 12 MP groothoekcamera en een 10 MP ultragroothoek­camera. De meest recente iPhone Pro kent iets betere cameraspecificaties, maar ten opzichte van zijn voorgangers zijn er grote stappen voorwaarts gemaakt. In het verleden is nog wel eens lacherig gedaan over de camera’s op de iPad. Wie gaat nu videofilmen of fotograferen met zo’n onhandig formaat? Toegegeven: voor je alledaagse vakantiekiekjes en selfies blijf je natuurlijk gewoon je iPhone gebruiken, maar als je zoals ik nogal eens in archieven komt is de camera van de iPad toch handiger om boeken en tijdschriften te fotograferen en wie de iPad gebruikt als kladblok waardeert de camera eveneens: tijdens een lezing kun je makkelijk de presentaties fotograferen en die met commentaar in Notities plakken.

Nieuw op deze iPad is LiDAR (Light Detection and Ranging), een systeem waarmee de afstand tot een object kan worden gemeten. De LiDAR-scanner gebruikt een zogeheten ‘time of flight’-meting om licht te meten dat tot wel 5 meter afstand wordt terug­gekaatst, of dat nu binnen of buiten is. Apple beweert dat AR-apps met deze scanner nog levensechter zijn en AR-objecten ‘direct op hun plek staan’. Dat zal nog moeten blijken, want apps die gebruik maken van LiDAR zijn er amper. Wel is de Meetapp veel preciezer geworden (zie voorbeelden in onderstaande video).

Apple presenteert de nieuwe iPad Pro als een laptopvervanger met bijbehorende toetsenbordcover met trackpad (pas verkrijgbaar vanaf mei en dus niet getest). In feite heb je dan gewoon een soort MacBook, maar met al die hulpstukken ben je dan wel veel duurder uit, en al helemaal als je de 12,9 inch versie koopt. Aan de andere kant leent de iPad Pro zich wel goed voor wisselend gebruik: je kunt een toetsenbord aanhaken als dat nodig is.

Heb je nog een iPad Pro van twee jaar geleden, dan is de snelheidswinst minimaal, ondanks meer (6GB) RAM geheugen en een iets snellere A12Z Bionic chip. De instapversie komt voortaan met 128 GB en ook wordt Wifi 6 reeds ondersteund. Maar los daarvan: Als je niet van plan bent om veel te fotograferen of filmen is aanschaf van deze iPad Pro niet nodig.

Het verschil ten opzichte van de oudere generatie iPad Pro’s is significant. De extra schermruimte en de betere prestaties zijn dan echt wel merkbaar, al kan een model uit 2016 ook nu nog heel goed mee.

De nieuwe iPad Pro komt wederom in twee formaten: 11 en 12.9 inch. De goedkoopste versie kost 899 euro, voor het grote model betaal je 1119 euro. Onze ervaring is dat die prijzen de komende maanden niet dramatisch dalen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond