Deel dit artikel
-

Emerce E-Commerce: ‘Toekomst is aan Progressive Web App’

Apps van webwinkels installeer je eigenlijk voornamelijk als je er veel bestelt, maar bestellen op een mobiele site zonder app is vaak lastig. De oplossing? Ben van Steenbergen van Itonomy denkt dat de Progressive Web App veel van de huidige bezwaren wegneemt.

De PWA is een uitvinding van Google. Mogelijk deels uit eigenbelang, vermoedt Van Steenbergen, want Google indexeert graag content, en dat gaat wat moeilijk achter de gesloten deuren van mobiele apps.

PWA’s hebben een heel nieuwe dimensie toegevoegd aan de mobiele ervaring. Het is eigenlijk een extensie van een website die zich als app gedraagt. En waar de mobiele site geen toegang heeft tot de microfoon of camera van de smartphone, heeft de PWA dat wel. Dus als je iets afrekent, kan je dat met gezichtsherkenning of een vingerafdruk accorderen.

Personalisatie is makkelijker omdat je je voorkeuren beter kunt instellen. Daarnaast is alle content doorzoekbaar, handig voor Google.

Een ander belangrijk voordeel van een PWA: ontwikkelen kan voor alle platformen tegelijk. Mobiel, maar ook op de desktop.

Het fenomeen is inmiddels ruim twee jaar oud en ook Itonomy, van oorsprong Magento en Adobe-specialist, is ingestapt. Zeventig procent van de nieuwe projecten wordt ontwikkeld als PWA. Onder meer voor klanten als Barts en Chromeburner. Van Steenbergen wijst ook op Ali Express en Trivago als belangrijke ontwikkelaars van PWA. “Het is inmiddels een bewezen technologie, een van onze grootste klanten doet 20 miljoen per jaar.”

Google geeft een hogere ranking aan sites met PWA, al is het nog geen verplichting. Dat komt onder meer vanwege de snelheidswinst, omdat de processorbelasting gering is. “Vanuit het oogpunt van zoekoptimalisatie is het interessant om naar PWA te kijken. Een app die snel reageert heeft een plus.”

Veel van de bestaande e-commerce software (Magento, Salesforce en Shopify) werkt met PWA’s via API. Als je er net mee begint, moet je niet meteen alle functionaliteit (zoals de camera) aanzetten, adviseert Van Steenbergen. “Je moet je er wel op oriënteren, want het zal net zo gaan als met responsive sites, uiteindelijk heeft iedereen dat omarmd.”

De presentatie De opkomst (en toekomst?) van Progressive Web Apps (PWA) is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond