Deel dit artikel
-

Emerce eDay 2019: Werner Vogels, van laborant tot Amazon CTO

Het is lang geleden dat hij op eDay sprak, maar binnenkort staat hij er weer, aan de tand gevoeld door dagvoorzitter Jim Stolze. De in Ermelo geboren Werner Vogels (bijna 61) is naast topman Jeff Bezos een van de weinigen die publiekelijk mogen spreken uit naam van Amazon. Niet dat hij voor Nederlanders snel snel uit de school klapt. Vogels houdt met enige regelmaat lezingen in Nederland, maar vragen over toekomstige producten of diensten zul je hem niet snel horen beantwoorden. Een zo’n vraag die hij steevast uit de weg gaat is of Amazon eindelijk naar Nederland komt.

Het is ook niet echt zijn verantwoordelijkheid. Vogels is toch vooral de technische man achter Amazon Web Services, de clouddienst waar bedrijven hun data, maar ook hun systemen kunnen stallen. Shell en ABN Amro maken gebruik van deze dienst, die nog altijd Microsoft en Google op een afstand houdt.

In het afgelopen kwartaal verdiende Amazon met zijn cloud 8,38 miljard dollar, dat was iets minder dan verwacht wegens gestegen bedrijfskosten van 2 miljard dollar. Maar AWS werd wel bijna 500 miljoen dollar winstgevender.

Vogels komt eigenlijk uit de medische wereld. Hij werkte als radiodiagnostisch en radiotherapeutisch laborant bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis van 1979 tot 1985. Daarna begon Vogels aan een nieuwe carrière. Hij ging computerwetenschappen studeren en belandde in de jaren negentig in Lissabon als onderzoeker van INESC. Voordat hij naar de VS vertrok, heeft hij nog negen maanden op de Spoedeisende Hulp gewerkt bij het Sint Lucas Ziekenhuis in Amsterdam-West. Zijn medische achtergrond heeft hem nooit helemaal losgelaten. Vorig jaar sprak hij nog op een medisch congres van Philips, het bedrijf dat AWS gebruikt om medische gegevens op te slaan.

Zijn Amerikaanse carrière begon in 1994 toen hij de computerafdeling van Cornell University ging versterken. Hij werd medeoprichter van het bedrijf Reliable Network Solutions, Inc.

In september 2004 ging hij bij Amazon werken als de ‘Director of Systems Research’. In januari 2005 werd hij benoemd tot Chief Technology Officer en tot vicepresident World-wide Architecture in maart van dat jaar.

Een van de eerste dingen die bij Amazon veranderde was het ontstaan van de zogeheten two-pizza teams. Klanten, goederen en orders werden gesplitst en deze onderdelen ook weer opgebroken om innovatie te versnellen. Kleine teams kunnen sneller nieuwe diensten en functies ontwikkelen.

Vogels was een van de grondleggers van Amazon Web Services, een cloudomgeving die aanvankelijk ten behoeve van de webwinkel was opgericht, maar deze tegenwoordig gewoon beschouwt als klant. Amazon.com krijgt met andere woorden geen voorkeursbehandeling. Zalando, Coolblue en Netflix, een concurrent van de Amazon Video, zitten op hetzelfde platform.

Vogels moet toegeven dat hij het succes van AWS 10 tot 15 jaar geleden ook niet had kunnen voorspellen. De Nederlander haalt graag een rapport aan van de Harvard Business Review over de impact van AWS op het ondernemerschap. Dankzij AWS zouden twee tot drie keer zoveel bedrijven zijn ontstaan tegen eenzelfde hoeveelheid startkapitaal als in het verleden. Dat geldt ook voor Nederlandse bedrijven. De eerste is Mycujoo. Dat bedrijf verzorgt videostreaming van voetbalwedstrijden uit meer exotische bestemmingen. De tweede is Relive. Die maakt deelbare 3D video’s van je vakantieherinneringen. ‘Door de cloud kunnen ze met 50.000 euro en een maaltijd van de afhaalchinees van start,’ vertelde Vogels aan Management Team. ‘Relive heeft nu honderdduizenden gebruikers. Investeerders zien dit. Die doen nu initieel veel meer, maar kleinere investeringen met wat meer risico.’

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

toon POPPE drs prof- Fulbright Alumnus - m AI doc & Heart link Online

Prachtig artikel over zeer succesvolle nederlandder waaar wij vlamingen alleen maar kunnen laloers op zijn en naar opkijken.

Proficialt voor Werner vogels die ik hoop in Las Vegas op 2 dec te ontmoeten en te overtuigen van de added value van mijn gepatenteerde ultieme healt APP genaaamd ” m AI doc” en gebaseerd op een blockchain voor de persoonlijke EHR en een mulitilayered structure van deep learning algorithms in artifiacial neural networks.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond