Deel dit artikel
-

Emerce eDay: Andy Zondervan (RightShare)

Emerce eDay, op donderdag 11 oktober, is het jaarlijks terugkerende evenement waarin Emerce de grenzen oprekt en iets verder kijkt dan het digitale domein. De komende weken stellen we je de sprekers aan je voor. Vandaag: Andy Zondervan.

RightsShare wil een eerlijk systeem creëren voor auteursrechten in de muziekindustrie, zegt initiatiefnemer Andy Zondervan. Hij heeft er zicht op, want jarenlang werkte hij voor auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, waar hij onder meer het Music Meets Tech initiative bedacht. Daarvoor deed hij ervaring op bij eBay, Universal Pictures, Free Record Shop en Dance4Life.

Zondervan wil de inzichtelijkheid van data voor muzikanten vergroten, zo vertelde hij aan VPRO’s 3 voor 12: ‘Wat er nu gebeurt als je een artiest bent, is dat jouw data – van Spotify, Youtube, Deezer, noem maar op – doorgestuurd wordt naar een organisatie als Buma/Stemra. Die gaat dat op allerlei manieren verwerken en verknippen, en dan krijg jij als muzikant een statement waarin heel platgeslagen staat: “Zo vaak ben je in een half jaar gestreamd, en zo veel geld krijg je ervoor.” En dat van een half jaar of een kwartaal geleden. En bedankt.’

Als artiest wil je dat uitgesplitst hebben, zegt Zondervan. Je wilt weten hoe vaak mensen op Spotify naar je luisteren en hoe vaak op Deezer, of mensen op Soundcloud misschien vaker je muziek delen of aandachtiger luisteren. En dan niet van een half jaar geleden, maar van vijf minuten geleden.

Zijn platform werkt daarom met de blockchain, het grootboek dat we van de Bitcoin kennen. Daarmee kun je allerlei voorwaarden aan je muziek koppelen. Nu doet een organisatie als Buma/Stemra dat voor je, maar het is volgens Zondervan logischer als de muzikant dat zelf bepaalt.

Daarnaast moet een artiesten ook veel meer inzicht kunnen krijgen in de geldstromen. Zondervan bij VPRO 3 voor 2: ‘Die geldstroom is enorm belangrijk om beslissingen op te baseren. Als jij nu ziet dat je op Soundcloud 100.000 streams hebt en op Deezer 400.000, dan denk je als muzikant misschien dat het logisch is om op Deezer te concentreren. Maar levert dat je wel net zo veel op? Misschien heeft Deezer wel een ander verdienmodel, waardoor je drie keer zo veel fans nodig hebt om hetzelfde te verdienen. Dat is nu totaal onduidelijk.’

Ruim een jaar geleden vertelde Zondervan over zijn initiatief bij Tweakers Partners:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Emerce eDay vindt plaats in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Tickets hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond