Deel dit artikel
-

Emerce eDay: de trend naar micromobiliteit

In de toekomst zal tweederde van de wereldbevolking in grote steden wonen. Dat betekent nogal wat voor de mobiliteit. Die moet slimmer. “De auto en de scooter zijn nu nog statussymbool, maar straks wordt bezit minder belangrijk,” aldus Oscar Kolthoff (Label A) en Paul van Merrienboer (Check) op eDay 2020.

Beiden staan aan de wieg van Check Technologies, een platform dat als eerste elektrische deelscooters aanbiedt, maar zich in het algemeen richt op micromobiliteit. “Waarbij het idee is dat je in minder dan 15 minuten op je bestemming kunt zijn.”

Check is begonnen in Rotterdam met 160 scooters, inmiddels rijden hun scooters in Amsterdam en Den Haag en daar komt Breda binnenkort nog bij.

Voor slimme mobiliteit is inzicht in data erg belangrijk. Check wil niet dat de scooters lang stil blijven staan. Om ze in beweging te krijgen kun je bijvoorbeeld in de buitenwijken het gebruik van de scooter goedkoper maken. Een scooter van Check doet nu gemiddeld zeven ritten per dag, met uitschieters naar dertig keer.

Paul van Merrienboer sluit, zo is tijdens zijn presentatie te horen, niet uit dat mensen de fiets nog eens ‘op Marktplaats’ zetten omdat het qua ruimtebenutting niet per definitie het meest ideale vervoermiddel is. Ze staan te lang stil. Dat wordt een probleem in drukbevolkte steden. Misschien komt de elektrische step er wel voor in de plaats.

Maar of Check buiten scooters nog andere vervoermiddelen gaat inzetten is nu nog niet duidelijk. “Ik zeg niet dat we nooit e-bikes gaan doen,” zegt Van Merrienboer.

Van Merrienboer komt van Greenwheels, een Nederlands particulier en zakelijk autodeelbedrijf dat inmiddels al vijfentwintig jaar bestaat. Is deelmobiliteit een zaak van lange adem? “De coronacrisis heeft deelmobiliteit zeker een duwtje in de rug gegeven. Mensen gingen het openbaar vervoer mijden en zijn weer auto gaan rijden. Dit is wel het moment om deelmobiliteit op de kaart te zetten.”

Emerce eDay vindt dit jaar plaats op 8 oktober en is virtueel gratis te volgen. De presentaties en lezingen zijn daarnaast ook on demand terug te zien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond