Deel dit artikel
-

Emerce Health: Anne moet mantelzorgers ontlasten

“Anne is er niet voor iedereen,” benadrukt Annemarie Johannes van Anne4Care bij Emerce Health over de gelijknamige digitale zorgassistent.

Anne moet het werk van mantelzorgers verlichten en kan een uitkomst bieden voor zelfstandig wonende ouderen of iemand die hulpbehoevend is. Anne luistert, praat, helpt herinneren en maakt beeldbellen voor iedereen mogelijk. De toepassing wordt inclusief een tablet kant-en-klaar geleverd en vergt geen computerkennis. Stekker erin, aanzetten, contact maken met wifi en ze doet het.

De geschiedenis van Anne gaat al heel ver terug, toen Johannes haar vader moest verzorgen na een herseninfarct. “Hij kwam verdrietig terug van de revalidatie, want daar wilden ze sjoelen en vlaggetjes plakken. Hij wilde de krant weer kunnen lezen. Ik werkte destijds bij TNO Defensie aan avatars en heb een applicatie ontwikkeld waar je tegen kon praten. Dat vond hij in eerste instantie maar niets, totdat ik een poppetje tekende en die Anne noemde. Ook kwam hij met vraag of Anne niet ook zijn afspraken wilde bijhouden en roepen. Anne is letterlijk aan de keukentafel gecocreëerd.”

Door intensieve Europese samenwerking, mede mogelijk gemaakt door ZonMw, AAL projecten, Oost NL en Interreg, met bijvoorbeeld in Nederland het UMC Groningen, Radboud, CWZ Nijmegen, De Parabool, gemeente Zutphen, Saxion Hogeschool, is de technologie in de loop der jaren verder ontwikkeld.

Al in 2013 is het idee ontstaan om Anne meer talen te laten spreken. Zo heeft Anne ook Turks leren spreken en kan ze ingezet worden in migrantenfamilies. Ze spreekt nu ongeveer acht talen.

Johannes erkent dat niet iedereen Anne leuk vindt. Anne is ook al eens geweigerd door een zorginstelling. Het is nieuw voor mensen, dus dat vraagt aandacht, interesse en energie. Veel introducties vinden plaats via een zorgverlener, mantelzorger id familie.

Anne is geen vervanging van zorg. Wel kan ze kwaliteit van leven verbeteren. Tegenwoordig wordt Anne dan ook vaak ingezet in hybride vorm: als aanvulling op thuiszorg.

Ook wordt de toepassing nog niet door de verzekeraar vergoed. “Dat komt omdat we nu pas hebben berekend welke besparing je er mee kunt realiseren,” zegt Johannes. “En dan hebben we het vooral over uren aan mantelzorg.”

De presentatie Anne4Care, de digitale zorgassistent is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond