Deel dit artikel
-

Emerce Health: ‘Zorg technisch een Babbelonië’

Zonder goede afspraken over standaarden blijft de digitalisatie van het zorglandschap een puzzel die moeilijk op te lossen is. Terwijl er in deze tijd juist zoveel behoefte is aan uitwisseling van waardevolle gegevens waar zowel de zorgprofessional als de patiënt bij gebaat zijn. Daarover spreken Hans Mekenkamp (PHIT), Wilco Schuttelaar (Founda) en Michel van Velde (iO) op Emerce Health.

Onder leiding van Krijn Schuurman gaan de drie in gesprek over de bijdrage die digitale technologie kan leveren aan betere zorg, wat de grote drempels zijn en wat het belang is van standaarden om daadwerkelijk tot betekenisvolle uitwisseling van gegevens te komen.

Volgend Mekenkamp is de zorg technisch te ingewikkeld gestructureerd. “Er is al wel eens een visie geschreven van hoe je informatie beter zou kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld tussen huisartsen en apothekers, maar op dit moment passen de puzzelstukjes niet goed.”

En dat wordt volgens Mekenkamp alleen maar erger nu er steeds meer apps komen die zorginformatie uitwisselen, zowel gestructureerd als ongestructureerd. Michel van Velde (iO) ziet een taak voor de nationale of Europese overheid om standaarden te dicteren. “De informatie die op Thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is gebaseerd op standaarden, maar wij kunnen dat niet zomaar uitrollen naar Duitsland en Engeland omdat daar andere standaarden gelden. Terwijl je met open data en Europese privacy afspraken al een eind kunt komen.”

Oostenrijk en Zwitserland hebben betere afspraken gemaakt.

Wilco Schuttelaar (Founda) erkent dat het huidige Babbelonië ook wel weer veel werk verschaft aan technische partijen en adviseurs. “Zelfs al heb je standaard, er blijven verschillen bij de dataverwerking door ziekenhuizen. Wat wij noemen de last mile integratie vergt nog veel werk.”

Daarnaast is er de trend dat de zorgconsument ook steeds vaker eigen middelen gaat gebruiken. Schuttelaar noemt echoscopie voor zwangere vrouwen, een apparaat dat je bij Amazon kunt bestellen. “Ze kunnen de data niet uitlezen, maar vinden het wel prettig om zelf de regie te hebben.”

Met standaarden zouden ook buitenlandse hulpverleners gegevens kunnen uitlezen en beoordelen.

Toch komt het al regelmatig voor dat leveranciers soms bij elkaar gaan zitten en onderling afspraken maken over standaarden. Dat is gebeurd met fabrikanten van medische beeldvorming, waaronder Philips en Siemens.

De presentatie Het belang van digitalisatie en standaarden in het tijdperk van de sterk groeiende zorgvraag is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond