Deel dit artikel
-

Emerce Recruitment: employer branding belangrijker dan ooit

KLM meldde zich vorig jaar op de arbeidsmarkt met een nieuw sublabel voor alle IT’ers: Tech & Data. En een campagne met filmtrailers vol spannende scenario’s die de IT uitdaging nog eens moesten onderstrepen. Met een vleugje Lara Crof en een snufje Indiana Jones. Noodzakelijk, want KLM was niet echt in trek bij IT’ers, vertelden Ronald van Schaik van Kaliber Interactive en Klaas Jan Gouka van KLM gisteren bij Emerce Recruitment in Amsterdam.

Ook bij KLM merken ze de effecten van de krapte op de arbeidsmarkt: voor elke IT-professional op zoek naar een baan zijn er zo’n 20 tot 30 openstaande vacatures. Waarbij KLM bepaald niet top-of-mind is bij het meeste IT-talent. Of was, want de recente campagne heeft voor een verdubbeling van het aantal sollicitaties geleid, aldus Gouka.

In 2019, toen KLM honderd jaar werd, had het luchtvaartbedrijf niets te klagen op de arbeidsmarkt. En moesten ze veel sollicitanten teleurstellen. Na corona werd alles anders. “Het contrast kon niet groter zijn. We werden ongenadig hard geraakt. We moesten afscheid nemen van tal van collega’s.”

Toen de markt zich normaliseerde bleek de reputatie van KLM ook een flinke kras te hebben gekregen. “We hadden het imago van een bedrijf dat door de overheid gered moest worden, terwijl piloten enorme salarissen incasseerden.”

KLM en Kaliber besloten dat alleen een campagne het probleem niet structureel gaat oplossen. Daarom werd er een compleet nieuw tech-brand onder het werkgeversmerk van KLM ontwikkeld.

Dat employer branding misschien wel belangrijker wordt dan corporate branding, bleek uit de presentatie van ABN. Werken bij ABN AMRO betekent werken aan projecten die ertoe doen. Werk dat impact heeft op miljoenen klanten. Dat wordt nu veel beter uitgedragen dat vroeger met uiteenlopende blogs en video’s van ABN werknemers die als ambassadeurs fungeren. Niet in de laatste plaats omdat de bank een draai gemaakt heeft naar een nog meer mensgerichte organisatie. De kern is dat mensen zich thuis voelen en input durven geven.

Wat Emerce Recruitment vooral duidelijk maakte is dat de Nederlandse arbeidsmarkt snel verandert. Sara Cauwenbergh van Indeed deelde actuele marktcijfers. Het aantal vacatureplaatsingen blijft met 44 procent bijzonder hoog, hoger zelfs dan voor de pandemie. En hoewel er de laatste drie maanden wel een daling is te zien, is er volgens Indeed hooguit sprake van een stablilisatie. Het aantal baanwisselaars is opvallend hoog. 59 procent werkte minder dan twee jaar voor een organisatie. Er wordt in vacatures vooral gezocht naar ‘jaarsalaris’. Cauwenbergh: “Werkgevers die transparant zijn over het salaris, krijgen een hogere respons.”

Als je kijkt naar de toekomst van werk, moet je ook kijken naar de toekomst van organisaties. Daarom was er een panel met directieleden en ondernemers van bedrijven die het ‘anders’ doen. Behoorlijk anders zelfs.

Erik de Jong is één van de grondleggers van Ivy Global, een bureau dat technische projecten uitvoert samen met studenten. Bij Ivy Global draait alles rond zelforganisatie. Er zijn geen managers die besluiten nemen en de salarissen worden door de groep bepaald.

Arno Commandeur was tot voor kort voormalig CEO van The Future Group, een bedrijf dat georganiseerd is in kleinere cellen die samen heel slagvaardig zijn en een synergetisch effect hebben. “Als CEO had ik niets te zeggen over mensen die moesten worden aangenomen en dat was maar goed ook, want ik kan niet beoordelen wat een goede Java programmeur is.” Commandeur zou nooit meer bij een conventionele organisatie willen werken.

Ruben Timmerman (Ruben.org) investeert in startups die een directe bijdrage leveren aan het klimaat. Hij gelooft heilig in zelfsturing. “In klassieke organisaties kom je nog veel ondergeschikte rollen tegen, maar mensen moeten zichzelf zien te managen.”

Techbedrijf Gitlab tenslotte wordt asynchroon aangestuurd. Geen kantoren, geen vaste kantoortijden en je eigen tempo bepalen. “Je kunt je eigen tijd indelen, alleen het resultaat geldt,” zegt Liselot Poppink van Gitlab. “Dat pas goed bij het introverte karakter van programmeurs die veilig vanuit huis met collega’s communiceren.”

Foto’s: Peter Boer. Kijk voor alle foto’s op Flickr.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond