[Emerce TV] ‘Bloemensector nog te verspillend’

De bloemenindustrie is niet de makkelijkste industrie om duurzamer te maken. Bloemen kweken, verpakken en vervoeren brengen allemaal uitdagingen op het gebied van duurzaamheid met zich mee. Gaan we voor bloemen uit Nederland, waar kwekers veel energie moeten gebruiken, of halen we ze helemaal uit Kenia, waar ze zonder kunstmatige warmte kunnen worden gekweekt? Blomoon is zeer gedreven om de sector duurzamer te maken, vertelt Sibbe Krol, Head Of Sustainability, van de Bloom & Wild Group (Bloomon) in de videocollectie Emerce Sustainable Commerce.
Bloomon is vanaf het begin disruptief geweest. Met bezorgingen van wekelijkse en maandelijkse bloemen, en de kenmerkende moderne boeketstijl. Met de korte keten. En met het streven om bloemen te kweken die even goed zijn voor de mens als voor de planeet.
Een voorbeeld is volgens Krol ‘datagestuurd besluiten waar we inkopen. We weten waar al onze bloemen vandaan komen: van kweker tot land van herkomst.’
In samenwerking met kwekers worden veel gegevens verzameld over wat er in de keten gebeurt. Men kijkt naar verwarming, verlichting, meststoffen, water en verpakking. Bloomon verwerft zelfs inzicht per individuele bloemsteel, wat helpt om betere keuzes te maken en te focussen op gebieden met een hoge impact.
De missie is om elk jaar meer te verminderen, zodat compensatie een steeds kleiner deel van de klimaatstrategie uitmaakt. Met als einddoel Net-zero.
De sector als geheel is nog flink verspillend, legt Krol uit, zo’n vijftien procent, ‘wij zitten onder de vijf procent’
Maar het blijft niet bij duurzaamheid. Het bedrijf heeft zich ook tot doel gesteld om steeds minstens een op de vier sollicitanten uit een ondervertegenwoordigde groep op de shortlist te zetten voor openstaande functies.
Hierdoor heeft men genderkloof in het team helpen dichten – in 2021 verhoogde Bloom & Wild Group het aantal vrouwen in onze tech functies van 23 naar 36,5 procent Dat is het dubbele van het Europese gemiddelde.
De video Bloeien of boeien? Wat is de toekomst van de bloemensector kan na registratie gratis worden bekeken.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond