Deel dit artikel
-

[Emerce TV] ‘Marketing automation onstuimig door generatieve AI’

De markt voor marketing automation, gebruikt voor klantcontact, wordt overspoeld door duizenden nieuwe kleine en grote AI-tools. Dit brengt grote verandering met zich mee, maar niet iedereen kan nog aansluiten.

“Het aantal beschikbare tools is sinds mei jongstleden met 2.500 gestegen tot ruim dertienduizend. Daaronder veel LLM’s die tekst voorspellen en beeld kunnen genereren.”

Frans Riemersma, oprichter van onderzoeksbureau Martec Tribe, verwacht daarom dat de markt voor marketing automation onstuimig wordt. Bedrijven die klantcontactsystemen leveren gaan op zoek naar wat ze hoe kunnen automatiseren voor hun klanten, richting de consument. Velen tasten in het duister en komen daar proefondervindelijk achter.

Een voorbeeld. “Als je algemene en specifieke interacties voedt aan een LLM dan vorm je interacties met de tone of voice van jouw bedrijf. Dat komt eraan.” Anders gezegd: de computer leert hoe hij natuurlijke gesprekken kan voeren met consumenten en doet dat ook nog eens op een toon die lijkt op een medewerker van dat bedrijf.

De onderzoeker zegt dit in dit vraaggesprek met Emerce TV.

Riemersma waarschuwt voor overenthousiasme: “Je moet opletten, want je stopt je data en modellen wel in Midjourney en Dall-E. Je wilt niet dat je dan je intellectueel eigendom ‘weggeeft’ of private gegevens. Op dat gebied is nog veel onduidelijk.”

Waar wordt AI toegepast? “Bij Analytical AI, machine learning gebruiken we daar al wat langer. Je kunt een soort A/B-testen doen op publieksgroepen. Met die resultaten kun je vervolgens doelgroepselecties maken om mensen op te mailen.”

“AI kan ook worden gebuikt om een gebruikersinterface aan te passen, de dialogue interface. Nu is dat nog GUI, maar dat kan ook audio worden. Dan rijst de vraag: wat zeg je tegen welke klant in welke context?”

Het discussie tussen Frans Riemersma, Jaap Kooij en gespreksleider John Meulemans is te bekijken vanaf donderdag 12 oktober. Dan gaat de videocollectie Marketing Automation van Emerce TV live. Dat zijn negen kennissessie en interviews met praktijk en inzichten over marketing automation.

De sessie met Riemersma behandelt verder nog zaken als implementaties (‘We gaan steeds meer naar MVP’s’), composability (‘Koop alleen features die je nodig hebt’), behoeftes leren formuleren (‘Tools op zich zijn geen antwoord op de bedrijfsvraag’) en de eindklant (‘Daar is te weinig aandacht voor, maar zou vertrekpunt moeten zijn’).

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Hendrik Fleury - Crystalloids

Altijd interessant om Frans’ kennis te lezen.
Ik heb een punt ter verduidelijking. Er wordt gezegd dat “..je wilt niet dat je dan je intellectueel eigendom ‘weggeeft’ of private gegevens. Op dat gebied is nog veel onduidelijk.”
De hyperscalers zoals Google Cloud en OpenAI hebben enterprise versies waarbij bedrijfsinformatie van de enterprise (klant) niet wordt gebruikt voor training van de modellen.
Let op, de enterprise versies zijn anders dan de betaalde Plus versies die de meeste professionele gebruikers hebben van bijvoorbeeld ChatGPT. Bij Plus wordt de input WEL gebruikt voor training. Het is dus een upgrade-tier. Dit is niet het geval bij de bijvoorbeeld de Plus-versie die de meesten gebruiken.
Gratis versies of Plus zijn handig om te testen maar ze zijn niet goed schaalbaar en bedrijfs-IP lekt weg. Voorzichtig zijn met gebruik hiervan.
De governance van data en AI is zeer belangrijk, zowel technisch als met policies voor gebruikers. Schakel bij gebruik daarom met IT en legal, en indien nodig, een data services partner.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond