Deel dit artikel
-

(Emerce TV) ‘Meer rekening houden met groeiende groep ouderen’

Digitale toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor zowel ouderen als mensen met een (tijdelijke) beperking worden steeds belangrijker, zegt Anouk Butterlin van de Stichting Accessibility in de videocollectie Engage.

Op dit moment zijn circa 3,5 miljoen mensen 65 jaar of ouder. In 2040 is een kwart van de mensen in Nederland ouder dan 65 jaar. Steeds meer ouderen zijn online actief. Hiermee zijn ze de snelst groeiende groep online gebruikers.

Juist als je ouder wordt is online winkelen een uitkomst. Want ouder worden betekent minder mobiel worden. En daar komt bij dat steeds meer artikelen alleen nog online te verkrijgen zijn.

Naast ouderen is online winkelen voor mensen met een beperking een belangrijke factor in hun zelfstandigheid. Ongeveer een op de acht Nederlanders met een beperking ervaart echter belemmeringen bij het gebruik van het internet. Denk aan iemand die blind is en alleen via hulpsoftware een website kan lezen. Of iemand die door een motorische beperking geen muis of tablet kan bedienen en aangewezen is op een andere manier van zijn device bedienen. Maar ook mensen die snel overprikkeld zijn ervaren belemmeringen. Dit komt doordat zij door hun cognitieve beperking informatie minder goed kunnen verwerken of filteren. Bij veel en moeilijke informatie lopen zij digitaal vast.

afleidingrn wsterjoker grkodht inens andere mensen kochten fit. Vrrwarring twee waterkokerrs hoe krijg ik weer uit. Bestelproces vraag komt dst nirt besnteoord rn ze sijn weg. Gormulier invullen acount aanmsken nirt populsir ook gevaar phidhkng kritische kijkers of gebruikers. Ambo gedaan. P totype webdhop ideale ebehop tooltips wel nirt bewust bent dat veel mensen niet gebruiken tivhylijnen hoe erde4 hoe beter.

‘Een voorbeeld is als je een waterkoker hebt geselecteerd en dan bij de kassa nog eens alternatieven ziet staan, men vindt dat verwarrend omdat niet duidelijk is of je het verkoopproces al bent ingegaan. Ouderen zijn vaak ook voorzichtig omdat ze hebben gelezen over phishing en oplichting.”

Hoewel veel ouderen in meer of minder mate online vaardig zijn, krijgen zij te maken met belemmeringen.

Om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking en ouderen de online wereld kunnen blijven bedienen, is het belangrijk dat UX’ers en developers weten hoe rekening te houden met deze grote groep gebruikers voor wie de digitale wereld zoveel kan betekenen voor hun vrijheid en zelfstandigheid.

Voor webwinkels en andere online diensten wordt in 2025 de nieuwe Europese richtlijn van kracht op toegankelijke digitale producten en diensten. Deze richtlijn verplicht onder andere de grote webwinkels om hun diensten en producten toegankelijk aan te bieden voor mensen met een beperking en dus voor ouderen en eigenlijk voor iedereen. Want digitale belemmeringen ervaren we allemaal weleens.

De video Leren van onderzoek naar toegankelijke en gebruiksvriendelijke webshops voor senioren is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond