Deel dit artikel
-

Esther Keymolen benoemd tot hoogleraar Regulering digitale technologie

Tilburg University heeft Esther Keymolen per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar Regulering digitale technologie. Met haar onderzoek zal Keymolen bijdragen aan een conceptuele herijking van kernbegrippen als verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid in het juridische domein, die dringend nodig is in een steeds meer data-gedreven samenleving.

De snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en data-gedreven technologieën brengen veel uitdagingen met zich mee. Zo is de schade die door AI-technologieën wordt veroorzaakt vaak niet te voorzien omdat verwerkingsprocessen doorgaans ondoorzichtig zijn, zelfs voor AI- en machine-learning experts.

AI is ook geen op zichzelf staande technologie: zij functioneert in een netwerk van actoren (bedrijven, gebruikers, ontwikkelaars, andere technologieën). Dat maakt het beoordelen van de betrouwbaarheid en het toewijzen van verantwoordelijkheid van digitale technologie een complexe onderneming.

Het onderzoek van de leerstoel Regulering digitale technologie zal zich toespitsen op hoe juridische noties van aansprakelijkheid, accountability en verantwoordelijkheid in de praktijk vorm krijgen binnen specifieke sociale en technologische contexten, en hoe deze noties op één lijn liggen of juist botsen met andere ethische waarden van stakeholders, in het bijzonder vertrouwen en betrouwbaarheid.

Het onderzoek bouwt voort op de ELSA-benadering: Ethical, Legal, and Societal Aspects of AI and digital technologies, met name door bevindingen relevant te maken voor het functioneren van de wetgever, de rechter en de rechtspraktijk. Door conceptuele helderheid te verschaffen die geworteld is in de technologische praktijk, zal het juridische domein (inclusief de rechtspraktijk) beter toegerust worden voor digitale technologieën.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond