Ethereum krijgt nieuwe gedaante

De datum is 19 september, de operatie heet The Merge. Op die dag krijgt Ethereum, het belangrijkste cryptonetwerk na Bitcoin, een andere gedaante.
De verwarring begint al bij de naam Ethereum: daarmee wordt vaak het gelijknamige decentrale cryptonetwerk bedoeld, maar soms ook de cryptomunt die eigenlijk Ether heet. Maar Ethereum is meer dan de Ether. Het netwerk ondersteunt ook andere cryptovaluta (waaronder de stablecoins USDT van Tether, en USDC en PAX) en honderden tokens. Bij een meerderheid van de initial coin offerings (ICO’s) wordt gebruik gemaakt van de blockchain van Ethereum.
Dit netwerk gaat op de schop. In september gaat Ethereum over van het Proof-of-Work naar het Proof-of-Stake principe. Dit jargon is alleen te begrijpen voor cryptotechies, maar het komt erop neer dat Ethereum vanaf dat moment veel meer transacties per seconde kan verwerken.
Ethereum kan vandaag ongeveer 15 tot 20 transacties per seconde aan. De capaciteit wordt vergroot naar 100.000 transacties per seconde. Dat is een groot verschil met het bitcoin netwerk. Ook gaan als gevolg van de ‘upgrade’ de transactiekosten omlaag. Daarnaast zal de energieconsumptie van Ethereum met 99 procent teruglopen.
Wat feitelijk verandert is de validatiemethode, oftewel de manier waarop transacties in het digitale logboek, ofwel de blockchain, in een cryptonetwerk worden goedgekeurd. Een en ander wordt hier technisch nader uitgelegd.
Er kleven ook nadelen aan de overstap. Vanuit het Bitcoin-kamp worden de nodige vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van Proof-of-Stake.
Proof-of-Stake is overigens niet nieuw. Opkomende rivalen van Ethereum zoals Solana en Avalanche zijn gebouwd op Proof of Stake-methodes.
De grote vraag is of The Merge gaan leiden tot essentiële marktveranderingen. Bitcoin mag nadelen hebben, het wordt ook gezien als een robuust platform en daardoor ideaal voor waardeopslag. Ethereum wordt vermoedelijk meer de omgeving voor innovaties, zoals slimme contracten voor niet-inwisselbare tokens (NFT’s).
The Merge zou de huidige ‘berenmarkt’ kunnen vlottrekken, menen specialisten. De Ether begon een dezer dagen aan een heuse rally.
Of de beoogde datum van 19 september ook werkelijk wordt gehaald, is nog een punt van discussie. Diverse fases van de operatie zijn al eens uitgesteld. Er staat in de tweede week van augustus nog één grote TestMerge op het programma.
Uitvinder Vitalik Buterin benadrukt dat Ethereum ook nog lang niet is uitontwikkeld. Het netwerk zou voor 40 procent compleet zijn. Na de ‘fusie’ zal Ethereum nog steeds slechts ongeveer 55 procent voltooid zijn.
Foto Shutterstock
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond