Deel dit artikel
-

EU mandaat herziening auteursrecht van tafel

Het Europees Parlement heeft zojuist in ruime meerderheid gestemd tegen het mandaat herziening auteursrecht. Er ging in Straatsburg zelfs applaus op na de stemming.

Een meerderheid van 318 Europarlementariërs stemde tegen, 278 leden stemden voor. De stemming is daarmee een glanzende overwinning voor de tegenstanders van de regelgeving met daarin het omstreden artikel over een uploadfilter. Dat uploadfilter moet voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden. Een ander heikel punt was een verkapte linkbelasting die moest voorkomen dat illegale content zich makkelijk kan verspreiden.

Instanties als Bits of Freedom en internetpioniers Vint Cerf en Tim Berners-Lee vinden dat een belangrijk en controversieel wetsvoorstel als deze een goed debat verdient. Nu kan men nog volop amendementen op de concepttekst indienen. Dat gaat waarschijnlijk in september gebeuren. Julia Reda van de Pirate Party noemde de stemming zojuist een ‘enorm succes’. ‘Jullie protesten hebben gewerkt. Het voorstel gaat terug naar de tekentafel.’

De werkgroep Juridische Zaken van de EU was onlangs akkoord gegaan met de zogenoemde Copyright Directive en rapporteur Axel Voss had namens de werkgroep het mandaat gekregen om direct over te gaan tot onderhandelingen met de commissie, in plaats van het voorstel eerst met het hele Europees Parlement te bespreken. Dat stuitte deze week al op grote bezwaren.

Voss kwam voor de stemming ook even aan het woord en sprak over het ‘internetkapitalisme’ dat door reuzen als Google en Amazon in stand zou worden gehouden. Na de stemming liet rapporteur Voss (EVP, DE) weten: ‘Ik betreur het dat de meerderheid van de Europarlementariërs de positie die ik en de commissie Juridische Zaken hebben ingenomen niet steunt. Dit is echter deel van het democratisch proces. We moeten ons in september opnieuw hierover buigen en proberen om gehoor te geven aan de zorgen van de mensen.’

De afwijzing betekent niet dat er geen strengere wetgeving komt ten aanzien van het online auteursrecht, wel dat de scherpe randjes vermoedelijk gaan verdwijnen.

In de aanloop van de stemming waren meerdere versies van Wikipedia onbereikbaar uit protest tegen de voorgestelde regels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond