Deel dit artikel
-

Europa trekt streep door geoblocking internethandel

Nederlanders kunnen vanaf eind 2018 in andere EU-lidstaten online shoppen zonder dat ze worden omgeleid naar een nationale website. Europa heft geoblocking op, maar dat geldt niet voor Spotify en Netflix.

Gisterenavond laat bereikten de Europese Commissie, Raad en het Parlement hierover een akkoord. Die moet alle drempels voor pan-Europese online handel wegnemen.

“Consumenten kunnen hun nieuwe elektronica online kopen, een auto huren of concertkaartjes kopen op andere markten maar dan zoals ze thuis gewend zijn. Ze ervaren geen drempels meer, zoals de eis dat ze een debet- of creditcard hebben uit een ander land. Voor ondernemers betekent deze regel meer juridische zekerheid”, aldus Europa in een geschreven verklaring.

Een concreet voorbeeld: Nederlanders die tickets tot een Frans amusementspark willen kopen, kunnen dat rechtstreeks in Frankrijk doen. Ze mogen niet meer naar een Nederlandse pagina worden omgeleid. Aanbieders mogen overigens nog steeds op prijs differentiëren. De regel beoogt enkel discriminatie op toegang tot producten en diensten op te heffen.

Een op de drie Europeanen zegt dat ze wel eens in een ander EU-land online shoppen. Slechts drie procent zegt dat ze daarbij hinder ondervinden en een transactie niet kunnen aangaan of afronden.

Het Europees Parlement wilde ook dat bij diensten als Netflix en Spotify de geoblocking zou worden opgeheven. Dat is echter in de onderhandeling gesneuveld. Voor alles dat is beschermd door het auteursrecht wordt een uitzondering gemaakt. Maar omdat daar aparte wetgeving voor wordt gemaakt, kan ook die uitzondering binnenkort verdwijnen. Dan kunnen vakantiegangers met hun Nederlandse abonnement Netflix kijken als ze elders in Europa op vakantie zijn.

Foto: Frank Meffert (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

R

Welke aparte wet is daarvoor in de maak? Is er een bronpagina met meer informatie over die aparte wetgeving voor digitale diensten zoals Netflix en Spotify?

“Voor alles dat is beschermd door het auteursrecht wordt een uitzondering gemaakt. Maar omdat daar aparte wetgeving voor wordt gemaakt, kan ook die uitzondering binnenkort verdwijnen.”

R

Bedankt voor de link!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond