Deel dit artikel
-

Europees initiatief pakt internethandel van bedreigde soorten aan

Een nieuw project, gesubsidieerd door de Europese Unie (EU), wil het criminelen moeilijker maken om via internet-, post- of andere pakketdiensten wilde dier- en plantensoorten te smokkelen in of via de EU.

Met financiële steun van het Fonds voor Interne Veiligheid van het Directoraat-Generaal voor Migratie en Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie, zal het project Disrupting and dismantling wildlife cybercriminals and their networks in the European Union gedurende twee jaar helpen bij onder meer het opleiden van douane, politie en andere handhavingsambtenaren. Het project zal ook samenwerken met pakket- en online technologiebedrijven om ervoor te zorgen dat illegale handelaren hun diensten niet kunnen misbruiken.

Het internet biedt smokkelaars toegang tot een enorme internationale markt – een zonder grenzen, die 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, open is. Cybercriminelen, die handelen in wilde diersoorten (en producten die van hen afgeleid zijn), maken misbruik van de anonimiteit die hen online wordt geboden.

Een rapport van het IFAW uit 2018 identificeerde 3312 advertenties van meer dan 8000 soorten op online marktplaatsen en sociale mediaplatformen in Frankrijk en Duitsland. Dat ging van ivoren slagtanden en snuisterijen tot neushoornproducten, pels van grote katten en levende vogels en reptielen; dit alles ter waarde van bijna 2 miljoen euro in een periode van zes weken.

Het project wordt uitgevoerd door een coalitie tussen WWF, IFAW, INTERPOL, de Belgische douane en TRAFFIC. WWF België coördineert het project in samenwerking met TRAFFIC.

Het EU cyberproject zal zich in eerste instantie richten op België, Frankrijk, Duitsland en Nederland en informatie over trends identificeren, die van nut zullen zijn voor andere EU-lidstaten.

Foto IFAW

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond