Europees Parlement akkoord met omstreden uploadfilter
Er komt alsnog een uploadfilter. Het Europees Parlement heeft daarmee woensdagmiddag ingestemd. 438 Europarlementariërs stemden voor, 226 leden tegen stemden.
Door de maatregel moeten internetbedrijven als Google, Twitter en Facebook materiaal dat door gebruikers wordt aangeboden controleren op auteursrechten. Hoe dat in de praktijk moet gaan werken is nog onduidelijk.
De stemming betekent een overwinning voor artiesten als Paul McCartney. Hij en 30.000 andere muzikanten en tekstschrijvers hadden het Europese Parlement gevraagd om voor de herziening van de auteurswet te stemmen. ‘We hebben een internet nodig dat eerlijk is voor iedereen. Helaas wordt er te weinig gedaan om artiesten te compenseren voor hun werk.’
Critici vrezen dat satirische afbeeldingen of parodieën door filters kunnen worden tegengehouden. Bits of Freedom behoort tot de tegenstanders van het wetsvoorstel. In een reactie laat de organisatie weten: ‘De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen. Uiteindelijk leidt de combinatie van falende technologie, risicomijdende platforms en de onzekerheid voor jouw als gebruiker tot een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting.’
Het wetsvoorstel rept overigens niet meer over uploadfilters, maar de opdracht aan de platforms blijft staan en de maatregelen die zij zullen moeten treffen zijn daarmee volgens BOF al bepaald.
Ook het eveneens omstreden Artikel 11 is aangenomen. Daarmee kunnen uitgevers bedrijven geld vragen voor het gebruik van teksten en foto’s.
Julia Reda van de Pirate Party noemde de stemming een zwarte dag voor het vrije internet, maar Europarlementariër Axel Voss die zich telkens sterk heeft gemaakt voor de wetgeving, zat te glimmen.
Een delegatie van het Europees Parlement begint nu aan de geheime onderhandelingen met de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten. Deze zullen samen tot een tekst komen die nog één keer aan alle parlementsleden zal worden voorgelegd. Een definitief akkoord komt er niet eerder dan in mei 2019.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond