Deel dit artikel
-

Internet of things voorbij de hype

Het Nederlandse The Things Network is inmiddels in 150 landen actief, kent 21.000 gateways en handelde vorig jaar negen miljard berichten af.

Wie naar de hype cycle van Gartner kijkt, ziet het concept ‘internet of things’ onderaan in de hoek waar niemand meer verwachtingen heeft. Ooit was het een nieuwe, hippe technologie. Nu praat niemand er meer over.

Maar in de wereld van Wienke Giezeman, een van de oprichters van The Things Network uit Amsterdam, is dat goed nieuws. Vanaf nu gaat het alleen nog maar vooruit. En dat is ook niet vreemd. De basisinfrastructuur ligt over de hele wereld, aangelegd door bedrijven en enthousiastelingen. De onderliggende software is open source en de eerste groep gebruikers heeft vijf jaar over de toepassingen kunnen nadenken.

Tijdens zijn video-presentatie op Emerce Next, dat vanochtend live is gegaan, vertelt de ondernemer dat er inmiddels een half miljoen apparaten op het netwerk zitten en negen miljard berichten werden verstuurd. Vaak zijn dat statusberichten. Bijvoorbeeld de sensor op een koe die informeert over haar locatie en gezondheid. Of de sensor die vertelt dat krantenbakken op stations te vroeg leeg zijn. Of de sensor die boeren vertelt waar te irrigeren, of juist niet.

Dat iets technisch kan, zegt nog niets over de acceptatie ervan. Sterker nog, hoe lastiger de technologie is om te maken hoe minder zakelijke toepassingen en hoe minder budget ervoor wordt vrijgemaakt. Daarom proberen Giezeman, zijn collega’s en alle leden van het netwerk de basistechnologie nog steeds te verbeteren en toegankelijker te maken. Naar zijn inschatting zijn er tussen de half en één miljoen ontwikkelaars die IoT-technieken kunnen bouwen. Het mag dus niet moeilijk zijn om op te schalen.

Daarnaast moet IoT zakelijke problemen oplossen of nieuwe markten aanboren. Daarom startte de Nederlander het bedrijf Things Industries. Als techniek niet meer het probleem is, steken andere hindernissen de kop op. Zaken als SLA’s, GDPR, interoperabiliteit, schaalbaarheid en andere aardse zaken. Het nieuwe zusterlabel Things Industries helpt die drempels nemen.

Giezeman werkt onder meer voor Deutsche Bahn. Dat zet IoT op alle treinstations in om klokken te controleren en de temperatuur van perrons. In Nederland werkt het, met een partner, voor ProRail. Andere klanten zijn havenbedrijf Amsterdam, Accenture, WeWork en Metro Group.

*) Bekijk de presentatie van Wienke Giezeman hier.

**) Giezemans presentatie is sinds vanochtend online bij Emerce Next. Dit is Emerce’ nieuwe interatieve video-event. Het is een collectie van vooraf opgenomen video’s. Tot eind deze week vinden er via Google Meet kleine, besloten ‘rondetafelsessies’ plaats van een deel van de 25+ sprekers. Deelname gaat via inschrijving.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond