Europese Commissie benoemt denktank AI

De Europese Commissie stelt een groep van vijftig topexperts aan om te helpen bij de beeldvorming en regelvorming rondom kunstmatige intelligentie. Ze gaan ook nadrukkelijk werken aan ethische regels.
Catelijne Muller is de enige Nederlander die in de adviesgroep van de Europese Commissie zit. Aimee van Wynsberghe is van Nederlandse komaf. Zij en hun collega-experts zijn gekozen uit een groep van bijna vijfhonderd belangstellenden die zich hadden aangemeld om het Europees bestuur bij te staan. Het gaat om de beeldvorming over materie die een volgende digitale revolutie teweeg gaat brengen.
De zogeheten High Level Group on Artificial Intelligence is eind vorige week in het leven geroepen. Tegelijkertijd richtte de Commissie de zogeheten European AI Alliance op. Dat forum staat voor iedereen open voor deelname.
Leden van de adviesgroep zijn werkzaam bij organisaties als consumentenbond Beuc, Bosch, BMW, Bayer, Google, Frauenhofer Institute, IBM, Nokia Bell Labs, STMicroelectronics, Zalando, Orange, SAP en Santander.
Het is de bedoeling dat volgend jaar de eerste Annual AI Alliance Conference wordt georganiseerd.
Kunstmatige intelligentie is nu al aanwezig in digitale diensten die honderden miljoenen consumenten dagelijks gebruiken. Dat is vooral beeld- en spraakherkenning bij diensten van bijvoorbeeld Amazon, Facebook en Google. In de komende jaren zal het aantal toepassingen toenemen en manifester zijn. De vraag dient zich dan ook aan wat een maatschappij wel en niet wenselijk acht. En wat wel en niet moet worden gereguleerd en, zo ja, hoe gecontroleerd en gehandhaafd.
Techondernemer Elon Musk is al lang vrij vocaal met zorgen over de dreiging van AI:
Hij richtte daarom OpenAI op, een onderzoeksinstantie die ‘vriendelijke’ kunstmatige intelligentie ontwikkelt.
Bij Google zou onlangs een aantal werknemers ontslag hebben genomen omdat de werkgever kunstmatige intelligentie inzette voor militaire doeleinden bij het Pentagon (‘Project Maven’).
Reagerend op de personele onvrede beloofde CEO Sundar Pichai het contract wel uit te dienen maar niet te verlengen. Vrij kort daarna publiceerde hij ook AI-principes die richting geven aan toekomstig werk. Deze regels geven een richting aan, ze zijn niet dwingend, zijn zelfopgelegd en kennen geen sancties bij overtreding.
Het Pentagon besloot op zijn beurt om kunstmatige intelligentie breder in te zetten bij zijn digitale activiteiten.
Afgelopen maand is duidelijk geworden hoe belangrijk fundamentele Europese regels zijn. Amerikaanse bedrijven passen hun privacyreglementen aan op de recent ingevoerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij overtreding riskeren ze een boete van maximaal vier procent van de wereldomzet.
De nieuw opgerichte High Level Group is een van de eerste stappen die Europa zet om zijn positie over AI en technologie te bepalen. Dat raakt wetenschap en veiligheid maar ook culturele waarden en ondernemerschap.
De Europese Commissie is zich bewust van zijn huidige economische positie: “Europa ligt achter qua private investeringen in AI. In 2016 was dat ergens tussen de 2,4 en 3,2 miljard euro. Ter vergelijking: in de Azië lag dat tussen de 6,5 en 9,7 miljard euro en in Noord-Amerika tussen 12,1 en 18,6 miljard euro.”
Achtergrond
Voordracht van Catelijne Muller tijdens The Next Web Conference 2018:
Interview met Aimee van Wynsberghe bij 7 Ditches:
Foto: thierry ehrmann (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Jakub Zavrel - Textkernel
Veel bureaucraten, juristen, ethici, en managers, aan boord — weinig R&D visionairs of topwetenschappers. Wordt weer gebruikelijk EU commissiewerk, gereguleer en gekruimel, weinig constructieve actie om EU competitiever te maken op het gebied van AI, vrees ik.
Victoria Dignum zou ik overigens ook als Nederlandse deelnemer kwalificeren…