Deel dit artikel
-

Extern onderzoek naar financiering Autoriteit Persoonsgegevens

De minister voor Rechtsbescherming start een extern onderzoek naar de financiering van de Autoriteit Persoonsgegevens. Na ruim een jaar ervaring met de AVG wordt duidelijk dat de AP in praktijk tegen verschillende knelpunten aanloopt. Begin 2020 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

De AVG heeft ingrijpende veranderingen meegebracht voor het toezicht en de toezichthouder. De AP heeft er diverse nieuwe taken en bevoegdheden bij gekregen, onder meer op het gebied van Europese samenwerking, voorlichting en bij de behandeling van klachten van burgers.

Inmiddels heeft de AP ruim een jaar ervaring met de AVG en worden diverse knelpunten zichtbaar. De klachteninstroom blijkt aanzienlijk hoger dan voorzien, het aantal datalekmeldingen blijft toenemen en de aanvragen voor zogenoemde binding corporate rules (BCR’s) is gestegen en zal naar verwachting als gevolg van de Brexit verder toenemen.

De financiering van de AP is nu gebaseerd op een onderzoek dat de AP liet uitvoeren in 2017 ter voorbereiding op de invoering van de AVG. Dit onderzoek bracht in kaart hoeveel mankracht en middelen de AP naar verwachting nodig zou hebben voor een effectieve en efficiente wijze van invulling van haar (nieuwe) taken en bevoegdheden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond