Deel dit artikel
-

Facebook: geen grond voor klachten dataschandaal Cambridge Analytica

Gebruikers die Facebook willen aanpakken voor het dataschandaal rond Cambridge Analytica hebben geen enkele grond voor een klacht. Zij hebben namelijk ingestemd met het delen van persoonlijke informatie, zegt het sociale netwerk in stukken die zijn gedeponeerd bij een Californische rechtbank.

Enkele Facebook-gebruikers hebben een rechtszaak tegen Facebook aangespannen na de onthullingen eerder dit jaar over het schimmige bedrijf Cambridge Analytica.

Dat het inmiddels opgeheven Britse bedrijf de regels heeft geschonden door gebruikersprofielen te kopen van een appontwikkelaar, doet daar volgens Facebook weinig aan af.

Slechts 270.000 Facebook-gebruikers hebben deze app gebruikt. Niettemin kon enorme hoeveelheden profielen worden verzameld die Cambridge Analytica vervolgens weer gebruikte om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Facebook heeft aan de rechter gevraagd om de zaak van de rol te halen.

Het platform heeft het Amerikaanse analysebedrijf Crimson Hexagon inmiddels weer toegang tot zijn platform verleend na een schorsing. In 2016 zou het bedrijf afgeschermde berichten van Facebooks dochterbedrijf Instagram in handen hebben gekregen.

Gisteren maakte Facebook bekend dat het 5000 ‘discriminerende’ kenmerken voor adverteerders heeft verwijderd, waardoor het wellicht moeilijker wordt om advertenties af te stemmen op politieke voorkeuren. Facebook heeft overigens niet toegelicht welke kernmerken zijn geschrapt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond