Deel dit artikel
-

Facebook sluit massale groep rond vermeende verkiezingsfraude

Facebook sloot donderdag een snel groeiende groep met meer dan 364.000 leden onder de noemer STOP THE STEAL die beweerden dat de Democratische uitdager Joe Biden de verkiezingswinst aan het stelen was. Er werd ook opgeroepen tot geweld.

President Trump claimde aanvankelijk de overwinning, maar zag zijn voorsprong al gauw verdwijnen toen de per post ingezonden stemmen werden geteld en de tussenstanden bekend werden gemaakt.

Daarop kondigde de Trump campagne diverse rechtszaken aan in belangrijke staten om het tellen van de stemmen te stoppen. Ook vannacht beweerde de Amerikaanse president dat de verkiezingswinst van hem wordt ‘gestolen’. In de zogenoemde swing states is het tellen nog altijd gaande.

Eerder donderdag riepen burgerrechtenactivisten het sociale netwerk op om de Stop the Steal-groep uit te schakelen omdat ze onjuiste informatie verspreidden. De groep was pas woensdag in het leven geroepen.

De groep leek zelf ook te anticiperen op actie van Facebook en vroeg leden om voor updates een aparte website te raadplegen.

De site is aangemaakt door Liberty Lab, een bedrijf dat conservatieve campagnes ondersteunt (onder meer van Newt Gingrich)

De groep lijkt ook gerelateerd aan een beweging Women for America First. ‘Onze groep werd opgericht om een stem te geven aan de miljoenen Amerikanen die zich zorgen maken over het proces van het tellen van stemmen.’

Reuters telde gisteren zeker negen vergelijkbare YouTube kanalen, sommige met 629.000 volgers. Deze waren nog niet offline gehaald.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond