Deel dit artikel
-

Firefox 3.0 warmt op voor wereldrecord

Zeker 1,3 miljoen gebruikers van de internetbrowser Firefox zeggen morgen de nieuwe uitvoering van het programma, versie 3.0, te zullen downloaden. Nederlanders lopen echter niet warm voor de browser.

Het ziet er naar uit dat Mozilla Firefox 3.0 een vermelding krijgt in het Guiness Book of World Records. Enthousiastelingen organiseren voor morgen een recordpoging, maar die is in feite al gehaald. Uit de online versie van het recordboek blijkt namelijk dat niemand hetzelfde record eerder claimde.

Nederlanders mijden Firefox

Eind mei hadden 259.000 Firefox-gebruikers zich aangemeld als deelnemer aan de recordpoging. Zojuist stond de teller op 1,32 miljoen. Onder hen bevinden zich een schamele 28.000 Nederlandse internetgebruikers. Dat is illustratief voor de impopulariteit van Firefox in Nederland.

Op Europees niveau is Nederland hekkensluiter wat het gebruik van Firefox betreft. In juli 2007 had de browser hier een marktaandeel van 14,6 procent, in maart 2008 was dat 16,4 procent. Op Europees niveau ligt het gemiddelde, volgens Franse metingen, op 28,8 procent. Van de 32 landen waar gemeten wordt, ligt enkel in Oekraïne het marktaandeel met 15,2 procent nog lager dan in Nederland. Microsoft heeft Nederland met Internet Explorer kennelijk stevig in de houdgreep.

Bij het huidige tempo zal Firefox in Europa nog voor de zomer van 2009 een marktaandeel van 33,3 procent hebben.

In 2003, een jaar vóórdat Firefox 1.0 op de markt kwam, had Microsoft met Internet Explorer nog een mondiaal marktaandeel van 93 procent. Dat zakt met een razend tempo in. Internet Explorer sloot het jaar 2007 af met een marktaandeel van 78 procent.

De browser werd tussen november 2004 en februari 2008 een half miljard keer gedownload. Dat getal zegt overigens weinig over het aantal actieve gebruikers.

Recordpoging niet representatief

De recordpoging is een ludieke daad om een vermelding in het bekende Guiness-boek te krijgen. De vermelding zal geen waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid geven.

Tientallen miljoenen gebruikers van Firefox 2 zullen de nieuwe versie automatisch downloaden via de ‘Auto Update’-functie in het programma. Dat vindt volledig buiten het spectrum van de actievoerders van Spreadfirefox.com plaats.

De open source web browser onderscheidt zich, volgens de makers, van Internet Explorer in zijn veiligheid, gebruiksgemak en openheid. Dat laatste komt tot uiting in het feit dat er veel plug-ins beschikbaar zijn waarmee de gebruiker het programma helemaal naar eigen inzicht vorm kan geven. De top 20 meest gedownloade plug-ins staat hier.

Buiten de radar van de meeste Firefox-gebruikers verscheen al een testexemplaar van versie 3.1. De Firefox-makers sleutelen bovendien aan een browser die speciaal voor mobiel gebruik geschikt is.

Bron foto: firefoxrockfestival (CC)

 

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Pjotr

testexemplaar voor 3.1 beta…ja en jullie link voert naar een pagina met berichten uit 2007 voor 3.0 beta1.gefeliciteerd met de scoop!

Erwin Boogert - Emerce

Sympathieke reactie Pjotr. Maar goed, ik ben ook niet uit op de sympathie-prijs van 2008.  Voor de orde: nergens wordt over een scoop gesproken. Normaalgesproken zet je die ook niet in de op een na laatste zin van een verhaal. Ik stel het overigens altijd wel op prijs als mensen onder eigen naam reageren.  Gezegd moet worden dat dat geen vereiste is op deze site.

Blanka

Uitgerekend op dit artikel crasht Firefox 2. Hopen dat 3 morgen het wel trekt. Die nederlanders snap ik niet. Als Google-kampioen van de wereld (99,9% zoekaandeel toch?) wil iedereen toch meteen aan de Customize Google plugin van Firefox? Nooit meer op next page klikken en eidenloos door kunnen scrollen omlaag!

Mark

Wat een onzinverhaal. Nederland doet het met die pledge zelfs behoorlijk goed. Meer dan 1.5 promille van de Nederlanders doet mee, en daarmee zijn ze koploper. Alleen een land als Polen zit daar iets boven…. Frankrijk, Engeland, Italie, Belgie, States zitten allemaal rondom de 1. Kortom: slecht artikel met een zeer gammele basis.

Don van Riet mgt cons ICT CRM

Microsoft heeft altijd veel energie gestoken in het op hun producten houden van de Nederlandse samenleving. Dat is ooit gestart toen lang geleden Wordperfect hier een opmerkelijke groei had doorgemaakt. Door slimme, agressieve pricing werden Win 3.x en Word gelanceerd. Het Netscape versus IE4 verhaal verliep identiek. En ondertussen werken vele sites -ook deze!- alleen met IE6/7 of de IE-Tab van Firefox samen. Pas als sitebeheerders zich niet langer op defacto standaarden van MS baseren komt er een level playing field voor Mozilla producten tot stand.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond