Deel dit artikel
-

FNV wil met restaurants druk op Deliveroo opvoeren

FNV heeft woensdag in Amsterdam wederom actie gevoerd tegen bezorger Deliveroo vanwege het gedwongen zzp-schap. Wie voor Deliveroo wil blijven werken, wordt volgens de bond gedwongen tot schijnzelfstandigheid. De nieuwe arbeidsverhoudingen gaan 1 februari in.

De zogenoemde riders hadden op hun laatste werkdag een attentie voor de consumenten en de restaurants, met een krachtige boodschap en het dringende verzoek om samen de strijd voort te zetten en Deliveroo op zijn verantwoordelijkheden als werkgever te wijzen.

“Vandaag laten we Deliveroo nogmaals zien dat we groter en sterker worden, dat ze niet om ons heen kunnen. We zullen zichtbaar zijn op de Keizersgracht, voor het pand van Deliveroo”, zo kondigde Frederique Zebeda, vakbondsbestuurder van FNV Jong, de acties aan.

Tot op heden heeft de vakbond behalve veel publiciteit niet veel voor elkaar gekregen. Sterker nog: Deliveroo kondigde een dezer dagen aan dat het inmiddels ook Arnhem en Nijmegen aan het netwerk heeft toegevoegd en men in 14 Nederlandse steden bezorgt. In totaal leveren 500 restaurants aan de koeriersdienst.

Toch wil FNV Jong de druk verder opvoeren in Den Haag en samen met de restaurants gaan optrekken.

In heel Europa is al weken actie gevoerd tegen Deliveroo. Afgelopen zaterdag werden de internationale krachten al gebundeld in Brussel. De Riders Union FNV was in Brussel aanwezig om de Belgische riders bij te staan in hun strijd. In België zijn echter alle eisen van tafel geveegd.

Inmiddels is ook in Australië de campagne tegen Deliveroo afgetrapt. Armoede is geen innovatie, laten de gezamenlijke Australische vakbonden weten. Die hun pijlen niet alleen op Deliveroo hebben gericht, maar ook op Uber Eats en Foodora, die soortgelijke regelingen hebben.

Foto’s FNV Jong

Deel dit bericht

3 Reacties

Bob

Ik vraag mij af hoelang deliveroo dit vol kan houden. Eén blik op de reviews van de deliveroo app leert mij dat er veel ontevreden gebruikers zijn vanwege te weinig bezorgers. Hierdoor kan een gebruiker geen eten bestellen. Deze zal waarschijnlijk overstappen naar een concurrent van Deliveroo.

Wouter

Het gedrag van Deliveroo is ook opvallend corporate. Er is veel ophef over maar echt een goed statement komt er niet. Tegelijkertijd word er wel via Facebook/Instagram haast blind voor de kritiek geadverteerd om rider te worden. Waarbij ook in de advertenties duidelijk net gedaan word alsof het een baantje is i.p.v. wat het echt is, ondernemer zijn. Denk dat Deliveroo is afgunst van de riders onderschat (valt overigens in grotere beweging in de maatschappij). Wat als men (een meerderheid) gewoon een week lang niet bezorgt, dan is je Deliveroo gewoon zo dood als een pier.

Maurice

Het zijn voornamelijk studenten die bij het concern werken als koerier. Ik snap de gehele ophef niet zo. Als het zzp model je niet aanstaat, ga je toch lekker ergens anders werken. Of wees anders gewoon blij dat je werk hebt! En tja de FNV, hun zijn het gewoon verplicht richting hun leden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond