Deel dit artikel
-

Forse boete voor Enschede wegens wifitracking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft de gemeente Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifitracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag.

De gemeente besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten.

Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen op van de mobiele telefoons van passerende mensen. Ieders telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code.

Uit onderzoek van de AP bij de gemeente Enschede blijkt dat de privacy van burgers dus niet goed gewaarborgd was, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was.

Het was niet de intentie van de gemeente om individuen te volgen. En de AP heeft ook geen aanwijzingen gevonden dat dit is gebeurd. Maar het inzetten van wifitracking die dit mogelijk maakt, is op zichzelf al een ernstige overtreding van privacywet AVG.

Het is niet de bedoeling dat iemand kan volgen welke winkel, arts, kerk of moskee we bezoeken. Dat is privé en dat moet privé blijven, benadrukt de toezichthouder. Zodat mensen zichzelf kunnen zijn, zonder zich geremd te voelen door mogelijke registratie

De overtreding begon in mei 2018. De interventie van de AP was aanleiding voor de gemeente om op 1 mei 2020 te stoppen met wifitracking.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Wie Verzintditnou

Dit “stinkt”. Als je op de meetpunten ook een video mee opneemt en er zijn weinig passanten, kun je iedereen zijn Wifi Mac adres “taggen”.
Gezichtsherkenning doet dan de rest…… Terecht teruggefloten!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond