Deel dit artikel
-

GroenLinks wil dat de gemeente Hengelo stopt met wifitracking

GroenLinks wil dat de gemeente Hengelo stopt met het verder plaatsen van sensoren om bezoekers van de binnenstad door middel van wifi te tellen. De partij wil eerst duidelijkheid van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Vorige maand werd bekend dat het bedrijf Locatus was gestopt met wifitracking na een publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bezoekers van onder meer Deventer, Zutphen, Apeldoorn, Arnhem, Groningen en Leeuwarden werden niet meer ongevraagd via hun mobiele telefoon gevolgd.

Het volgen van mensen op straat, in winkelcentra of stations via hun mobiele apparatuur is voor bedrijven slechts in zeer weinig gevallen toegestaan, zo waarschuwde de AP onlangs. Het betreft vrijwel altijd een verwerking van persoonsgegevens, waardoor deze volgmethode onder de privacyregels valt.

Bedrijven kunnen het digitaal volgen van mensen in de (semi-)openbare ruimte in theorie op drie wettelijke gronden baseren. Naast toestemming zijn dat gerechtvaardigd belang of het uitvoeren van een overeenkomst. Bedrijven moeten dan wel aan strikte voorwaarden voldoen.

GroenLinks vindt het belangrijk dat vrijheid beschermd wordt in een digitale samenleving en is scherp op elke beslissing die de privacy kan aantasten. ‘Iedereen heeft het recht om niet gezien te worden. Het digitaal verzamelen van persoonsgegevens moet daarom altijd met de grootste zorgvuldigheid gebeuren en een belangwekkend doel dienen.’

Maar de gemeente Hengelo ziet geen reden om de plaatsing te stoppen omdat de gegevens die worden verzameld van bezoekers ‘voldoende zijn geanonimiseerd’. Hengelo heeft het bedrijf Citytraffic in de arm genomen om de tellingen te verrichten.

Citytraffic telt MAC-adressen van mobiele telefoons. Deze MAC adressen worden geanonimiseerd. Daarmee is de privacy gegarandeerd, aldus de gemeente.

Hengelo vindt de oplossing via wifi makkelijker dan het handmatig tellen.

In Enschede waren de wifi-tellingen tijdelijk stopgezet, maar inmiddels weer hervat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond