Deel dit artikel
-

‘Funda beste, Jaap en Zuka in de nek’

Fellere concurrentie tussen huizensites levert consumenten meer en betere informatie op over het woningaanbod. Dat zegt Vereniging Eigen Huis na grondig onderzoek in juni 2008, waarin wel een blunder staat.

Met enige regelmaat publiceert de Vereniging Eigen Huis in haar ledenblad vergelijkingen van huizensites. Vaak is dat vrij oppervlakkig Maar nu is er grondig onderzoek gedaan en dit is beschikbaar voor iedereen, ook niet leden: er staan een Rapport Kwaliteit Huizensites (pdf) en een uitvoerig Rapport Usability Huizensites (pdf) online.

De inschakeling van het bureau Happy User in Gouda kon een blunder in de rapportage niet voorkomen: in plaats van woningsite Miljoenhuizen.nl is Miljoenenhuizen.nl van één makelaar in Venlo genomen. Eigenaar Nico Schoonderword van Miljoenhuizen.nl: "Dat is een makelaarssite met 57 woningen. Daarom komt Miljoenhuizen met 170.000 woningen niet eens voor in het onderzoek. Daarnaast zijn er bij het berekenen van het aantal woningen per site verschillende fouten gemaakt."

Voor wat het waard is dan de uitslag:
1. Funda: 5 sterren;
2-3: Jaap en Zuka: 4 sterren
4-5. Moviq en Zoekallehuizen: 3,5 ster.
6-9. Directwonen, Huislijn, Marktplaats, Dimo: 3 sterren;
10-12. Brixter, VBO, Nieuwbouwwoningen: 2 sterren.
13: Speurders: 1 ster

Funda (NVM/Wegener) scoort op alle onderdelen goed, vinden zowel het testpanel als de usability specialist. "De zoekfunctie is zeer goed, de woninginformatie en de buurtinformatie zijn goed en de site is efficiënt, duidelijk en overzichtelijk."

Zuka (dat bekendheid kreeg van het bluffen Funda te willen kopen) is tweede met nipte voorsprong op Jaap, vanwege "het grote aanbod en het feit dat alle woningen voorzien zijn van foto’s en vanwege de handige manier om de zoekvraag te beperken. Als je kijkt naar het aantal punten verschil met Jaap, dan is dat verschil minimaal." Zuka kan een betere kwaliteit informatie leveren.

Jaap komt in de buurt van het niveau van Funda, maar is opvallend trager dan de rest en dat kost punten. Wat betreft gebruiksgemak en vormgeving ligt Jaap wel voor op Zuka.

Moviq dankt de hoge score onder andere aan de goede
buurtinformatie, want de site heeft lang niet overal foto’s of een uitgebreide beschrijving. Er is zelfs betere buurtinfo scoren dan bij Funda, maar Funda heeft beeldmateriaal van de omgeving en dat heeft Moviq niet. Moviq brengt volgens Happy User als vernieuwing dat er ook geflirt kan worden met een huis.

Volgens de onderzoekers is Moviq geheel van Rabobank, maar het is op de markt gezet als joint-venture van Rabo en Sanoma Uitgevers. Zoekallehuizen is wel eigendom van Rabobank en claimt volgens de onderzoekers onterecht ‘onafhankelijk’ te zijn. Zoekallehuizen heeft volgens de onderzoekers als sterk punt dat bij ieder huis wordt aangegeven hoe lang het al te koop staat.

Bij Zoekallehuizen staat de informatie van een woning altijd bij de makelaar. "Dit gaat over het algemeen via deeplinks, maar het heen en weer klikken is minder efficiënt…De site is, zoals ze ook zelf aangeven, een zoekmachine en wijkt dus enigszins af van de opzet van de andere sites."

Direct Wonen biedt veel meer functionaliteit dan Huislijn en Marktplaats, maar is te beperkt. Marktplaats is geen specialist, heeft een klein aanbod, maar de snelheid van de site en het percentage woningen met foto’s leveren punten op. Concurrent Speurders doet het een stuk slechter vanwege de fouten. Daar moet je niet zijn voor huizen.

Nieuwbouwwoningen.nl scoort niet hoog vanwege het eenzijdige aanbod en de woninginformatie is niet uitgebreid en wordt op verschillende tabbladen vaak herhaald. Er is minimaal beeldmateriaal.

De site van Brixter is een betaversie, een initiatief van Telegraaf Media als opvolger van Woonkrant.nl, samen met ondermeer makelaarsclub VBO. "Brixter heeft als speciale eigenschap dat ze een indicatie geeft van de waarde van alle 3,7 miljoen koopwoningen in Nederland, ook als ze niet te koop staan." Brixter is in opbouw en belangrijke vernieuwingen zoals een kaart bij de resultatenlijst gekomen en veel meer aanbod met beeldmateriaal zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Weer een rechtszaak

Volgens Eigen Huis en Happy User komen traag werkende websites nog te vaak voor Er zijn meer problemen: "Frustrerend is vooral als het gevonden droomhuis al verkocht blijkt te zijn. Een huizensite moet niet alleen een compleet en actueel aanbod laten zien, maar ook goede zoekmogelijkheden bieden en de site moet vooral snel zijn."

Van haar leden weet Eigen Huis dat bij het zoeken naar te koop staande woningen op de eerste plaats veel scherpe foto’s wensen, zeker 10 tot 15 per huis. Er moet een goede omschrijving zijn van het huis en een bouwkundig keuringsrapport dat eventueel aanwezig is, wordt ook belangrijk gevonden. Op de vierde plaats stelt men prijs op goede informatie over de buurt. In veel gevallen ontbreekt deze informatie.

Met foto’s scoren Funda en Zuka erg goed, en Brixter, VBO en Speurders slecht. Ook Moviq en Zoekallehuizen halen nauwelijks een voldoende voor het aantal foto’s.

Dat er vijf redelijk tot goed scorende woningsites zijn juicht Eigen Huis toe: "Nu er serieuze concurrenten zijn voor Funda biedt dit makelaars een alternatief. En de onderlinge concurrentie van de huizensites leidt voortdurend tot verbeteringen in de manier waarop de informatie wordt gepresenteerd."

Eigen Huis wacht met spanning af wat de uitkomst zal zijn van een nieuwe rechtszaak over spideren: "De vraag is wat er met de kwaliteit van de woninginformatie op sites als Zuka en Jaap gaat gebeuren als de rechter oordeelt dat alleen een thumbnail en 155 tekens mogen worden overgenomen van andere sites. Ontstaat er dan een ander beeld?"

Dalende prijzen

Het genoemde Miljoenhuizen.nl stort zich meer en meer op het bieden van marktinformatie, vooralsnog openbaar op Woningmarktmonitor.com. die is met monitoring via de website sneller dan het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Kadaster en makelaarsclub NVM. In het jongste bericht, over juli, meldt directeur Schoonderwoerd vanuit Colombia – waar zijn programmeurs werken:

"Nadat in de woningmarktmonitor van Miljoenhuizen op 1 juli al geconstateerd werd dat de verkooptijden sterk toenamen, is de laatste maand de ontwikkeling van de vraagprijs in negatieve richting omgeklapt.

Ten opzichte van 1 augustus 2007 is er nog steeds een stijging van 4 procent te melden, maar de lichte daling is in heel Nederland ingezet. Een gemiddeld huis staat 149 dagen te koop op 1 augustus, ten opzichte van 133 dagen op 1 juli. Daaruit volgt dat vraag en aanbod nog niet in evenwicht zijn en de huisverkopers de prijs verder zullen moeten laten zakken om deze te verkopen."

Door het omklappen van de prijs in Amsterdam is Haarlem nu de stad die over de laatste 12 maanden de grootste prijsstijging laat noteren: 19 procent tegenover Amsterdam 17 procent. Amersfoort volgt met 14 procent, Den Haag en Utrecht met 13 procent.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michel

Een vergelijkbaar onderzoek is gedaan door online marketing bureau OnlineResults. Hierin zijn 272 bezoekers van huizensites gevraagd naar hun wensen en eisen bij het zoeken en kopen van huizen online. Hierbij is gebruik gemaakt van online kwalitatief onderzoek. De resultaten hiervan komen enigszins overeen met het bovenstaande onderzoek. Funda is toch echt fundamenteel beter, waar nieuwkomers als Moviq en Brixter vooralsnog niet overtuigen. Meer informatie onder nieuws & publicaties op http://www.onlineresults.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond