Deel dit artikel
-

KSA peilt ‘serieuze interesse’ online gokken

De Kansspelautoriteit heeft een formulier online gezet waarmee online gokbedrijven kunnen aangeven of ze een vergunning willen aanvragen. De Kansspelautoriteit is momenteel bezig het vergunningenproces in te richten, maar wil meer duidelijkheid over de belangstelling. Het formulier moet vóór 21 juni 2019 worden ingevuld.

Voorzitter René Jansen van de KSA verwees woensdag op het congres Gaming in Holland naar Zweden, waar de plaatselijke kansspelautoriteit werd verrast door het grote aantal vergunningen.

Jansen herhaalde woensdag in Amsterdam de intentie om op 1 juli 2020 officieel te beginnen met de handhaving van de Wet Kansspelen op afstand. Vanaf die datum kunnen vergunningsaanvragen worden behandeld. De markt voor online kansspelen kan dan met ingang van 1 januari 2021 open.”We zullen haast maken met de vergunningen,” zo beloofde hij.

De datum zou nog kunnen opschuiven omdat nog niet alle wetgeving is uitgewerkt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt op dit moment aan lagere regelgeving. Als die klaar is, kan de KSA vergunningsvoorwaarden opstellen.

Ook moet nog nader gekeken worden naar de voorkeur van de regering voor een in te lassen periode van twee jaar ‘afkoelen’ voor exploitanten die Nederlandse klanten onder het oude regime ‘actief’ hebben geworven. ‘Actief werven’ werd eerder gedefinieerd als, onder andere, het aanbieden van een Nederlandse taaloptie en het verwerken van betalingen via de Nederlandse betaalprovider iDEAL.

Hoeveel partijen zich aanmelden is niet duidelijk. maar Jansen waarschuwde wel dat de investeringen fors zijn. Behalve met de eenmalige kosten voor de vergunningaanvraag van ongeveer 45.000 euro, moeten kansspelaanbieders structureel rekening houden met af te dragen kansspelbelasting en kansspelheffing. Verder moet er sprake zijn van een financiële zekerheidsstelling. Hier komen uiteraard ook nog ontwikkelingskosten bij om de onderneming gereed te maken voor het in Nederland aanbieden van kansspelen via internet.

De wet stelt verder strikte voorwaarden aan een vergunning, onder meer op het gebied van verslavingspreventie. Ook komt er een Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks), waar alle vergunninghouders zich op moeten aansluiten. Hiermee kunnen spelers (tijdelijk) van deelname worden uitgesloten. Kansspelbedrijven moeten straks een Controledatabank (CDB) vullen met actuele gegevens van het verloop van hun kansspelaanbod, en de Ksa hier toegang toe geven. Deze systemen zijn nog in ontwikkeling.

Adviseur Justin Franssen verwacht wel een shake out onder de gokaanbieders. “Sommige partijen zullen uiteindelijk de conclusie trekken dat de markt niet interessant voor ze is, dat hebben we elders ook gezien.”

Hij verwacht geen verbod op advertenties, waarover door het kabinet nog wordt gesproken. “Dat zou onzinnig zijn, als je gokkers naar legaal aanbod wilt overhevelen, zul je reclame moeten kunnen maken.”

Het aanmeldingsformulier ‘Ik wil straks Koa-vergunninghouder worden’ is op de site van de KSA te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond