Deel dit artikel
-

Gaspedaal mag geen advertenties meer doorplaatsen

Zoeksite Gaspedaal.nl maakt inbreuk op de database van concurrent Autotrack.nl. Dat heeft het  gerechtshof van Den Haag deze week bepaald. Gaspedaal mag geen advertenties meer doorplaatsen.

Het vonnis heeft verregaande gevolgen voor andere zoeksites. Gaspedaal stelt een database samen van tienduizenden autoadvertenties die van andere sites komen. Dat is echter inbreuk op de databankrechten van de concurrent, vindt het Hof.

Mediabedrijf De Persgroep, eigenaar van Autotrack, wil mogelijk nu de schade verhalen op de Telegraaf Media Groep (TMG), sinds 2011 eigenaar van Gaspedaal.nl.

De kwestie sleept al vele jaren en is begonnen toen Autotrack nog onder Wegener viel. Wegener beschouwde de verzameling gegevens als een databank, maar de rechtbank van Utrecht Wegener dacht daar anders over. De uitgever besloot vervolgens af te zien van hoger beroep en begon een bodemprocedure die wel werd gewonnen. De rechtbank vond dat het handelen van Innoweb ‘ernstige schade toebracht’ aan de investeringen door Wegener doordat er sprake was van ‘cumulatief hergebruik van niet‑substantiële delen’ van de databank van Wegener.

Daarop volgde hoger beroep, waarin het vooral ging om de vraag of het herhaaldelijk opvragen van ‘niet-substantiële delen’ van de inhoud van de databank van AutoTrack moet worden beschouwd als inbreuk op de databankwet. Het databankenrecht verbiedt het hergebruiken (openbaar maken) of opvragen (kopiëren) van het geheel of een substantieel deel van een databank. Ook het hergebruiken of opvragen van een niet-substantieel deel kan in strijd zijn met het databankenrecht als dit strijdig is met de normale exploitatie van de databank. Het Hof kwam er echter niet uit en vroeg het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg om een onafhankelijk oordeel.

Gaspedaal is ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van circa tweehonderdduizend euro. De uitspraak staat nog niet online bij rechtspraak.nl. Of TMG nog doorgaat met Gaspedaal is de vraag: er is kans dat ook andere sites doorplaatsing gaan verbieden.

Arrest Hof Den Haag AutoTrack vs Gaspedaal

Deel dit bericht

6 Reacties

Ruthger

Ik zou nooit op autotrack komen zonder gaspedaal.nl. Ik verwacht niet de enige te zijn, dit kost ze volgens mij redelijk wat traffic..

Rick

Erg slecht voor de consument dit. Alsof die er op zit te wachten om stuk voor stuk alle auto websites door te bladeren.

Nu hebben ze op korte termijn een win, maar op lange termijn is het slecht voor de online occasions markt en voor AutoTrack zelf.

Tunis

Huh…die gasten hebben toch gelijk. Je bouwt een database op door jarenlang hard te werken en wat miljoenen kost die vervolgens door alles en iedereen gebruikt kan worden. Je bent Sinterklaas niet..

frits

maar mag “google” nu wel? de zoek resultaten zijn ook het openbaarmaken van onderdelen van een databank.
Via “no index” kun je je content afschermen, maar google doet het nog steeds ongevraagd al je het niet afschermt.

Tunis

Diegene die recht heeft op de database (in dit geval Autotrack) mag toch zelf bepalen waar ze de database zichtbaar willen hebben. Men wilt het wel op Google hebben en niet op Gaspedaal.nl. Dat is hun goedrecht. Willen ze het niet geïndexeerd hebben, prima, dan moeten ze een No Index gebruiken.

Jaap van Goor

Belangrijke materie want dit raakt aan het wezen van het internet. Vindbaarheid en doorzoekbaarheid. Zonder goede vindbaarheid heeft een advertentie op Autotrack geen waarde. Elke advertentiesite heeft dus belang bij zoveel mogelijk doorverwijzingen naar de eigen site. Waarom Autotrack dat in dit geval niet wil is mij nog niet duidelijk.
Zeker is dat de sites wel om de bezoeker concurreren. Maar volgen mij moet het niet te veel uitmaken of de bezoeker rechtstreeks, via zoekmachine of via een doorverwijzende concurrerende site bij jou komt. Unilever kan het toch ook niets uitmaken of je nu koopt bij AH of Jumbo. Zo lang je hun wasmiddel maar koopt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond