Deel dit artikel
-

‘Geen dominante marktmacht bij online videostreaming platforms’

Toezichthouder ACM ziet geen risico’s voor de concurrentie in de online videomarkt. Videoplatforms als YouTube, Facebook, Netflix en Dumpert zijn redelijk goed gewaagd aan elkaar. Wel trof de ACM oneerlijke algemene voorwaarden aan.

In zijn studie schetst de toezichthouder diverse mogelijke probleemscenario’s rond het inzamelen van consumentendata, de bundeling van eigen technologie en advertentieruimte en de afhankelijkheid van uitgevers van een grote marktpartij.

Geen van de online videoplatforms heeft op dit moment een dominante positie op de markt voor online video’s en de advertenties daaromheen. De grote, internationale platforms, zoals YouTube en Facebook, ondervinden op deze markten concurrentie van elkaar en van kleinere spelers.

Online videoplatforms voeren verder een hevige strijd om de aandacht van de consument. Deze strijd wordt vooral gevoerd door focus op de inhoud van de video’s en nieuwe diensten.

Er zijn grote en kleine ondernemingen in de markt voor online videostreamingdiensten. Daarbij komen er voortdurend nieuwe initiatieven of marktspelers bij, zoals bijvoorbeeld Telegraaf VNDG of Appie Today.

Online advertenties kunnen op veel manieren worden geplaatst. Er zijn ook veel verschillende bedrijven die advertentieruimte verkopen en advertenties plaatsen. Adverteerders kunnen kiezen met welk soort advertentie en met wie ze in zee gaan en gebruiken die mogelijkheden ook.

Ook tussen de ondernemingen die de handel in advertentieruimte faciliteren, is er voldoende concurrentie, vindt de ACM.

Maar de algemene voorwaarden die online videoplatforms stellen aan consumenten, zijn niet op orde. De ACM breidt het onderzoek naar deze voorwaarden nu uit, samen met de Europese collega’s.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond