Deel dit artikel
-

Google begint uitrol ‘trackerloos’ Android

Een kleine groep gebruikers krijgt een Android-versie waarin ze zelf kunnen aangeven of en welk soort gepersonaliseerde mobiele reclame ze te zien krijgen.

Google kondigde gisterenavond de uitrol aan van Privacy Sandbox voor Android 13. Dat is de publieke testomgeving waarin nieuwe reclametechnieken wordt getest die voldoen aan de Europese privacyregels. Daarnaast, en belangrijker voor Google, kan hier worden gestoeid met verdienmodellen die de privacy van gebruikers respecteert.

Een klein percentage Android-gebruikers kan in een apart venster aangeven welke persoonsgerichte reclames ze wel willen zien. In de loop van 2023 wordt die groep gestaag uitgebreid. Over een paar jaar moeten alle Android-toestellen hierop over.

Deze reclamevorm wordt opt-in in de Europese Unie, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Mobiele bellers zal actief worden gevraagd hieraan mee te doen. Als ze dat willen moeten ze wel eerst een ‘knop’ omzetten.

Het doel van Privacy Sandbox is middelen te vinden die third party trackers uitbannen, maar wel Googles verdienmodel overeind houden. Dat is gebaseerd op het identificeren van online gedrag en intenties en bijpassende reclames vertonen. Privacy beschermen en iemands gedrag exploiteren staan diametraal tegenover elkaar. Google zoekt daarom een gulden middenweg die beide belangen zo goed mogelijk dient.

Adverteerders en app-ontwikkelaars beschikken in Android nu nog over een vehikel waarmee ze anoniem profielen van gebruikers kunnen opbouwen. Dit AdID is qua werking in grote lijnen vergelijkbaar met wat cookies in de browser doen. Die identifier heeft zijn langste tijd gehad en verdwijnt in 2024. Ten minste, zo luidt nu de verwachting. Google kan die deadline moeiteloos oprekken. Daar staan geen sancties op.

Het alternatief dat nu wordt uitgerold is een set API’s, technische koppelingen. Daarmee wordt attributie reporting mogelijk en het serveren van persoonlijke relevante advertenties op basis van iemands gedrag en interessegebieden. De data die via de API’s naar buiten gaat, ligt versleuteld op het telefoontoestel opgeslagen. Niet op Googles servers.

De reclame-API’s heten FLEDGE en Topics.

Cross-app identifiers worden in de toekomst geblokkeerd, evenals device fingerprinting. Althans, dat was vorig jaar nog het idee. Vandaag is Google al wat minder stellig. “Uiteíndelijk willen we af van individuele crosstracking apps. De huidige generatie reclameplatform blijven we voor ten minste twee jaar nog ondersteunen.”

Opkomen voor de privacy van gebruikers, is voor Google een balanceeract. Aan de ene kant helpt het adverteerders in contact komen met de juiste consument. Aan de andere kant wil het voorkomen dat die adverteerders die consumenten kunnen profileren voor reclamedoeleinden. Met het oog op de toekomst is het essentieel op personen onzichtbaar te maken, maar hun gedrag niet. Die twee mogen niet met elkaar zijn te verbinden.

Apple heeft dit dilemma niet. Dat kan simpelweg alle targetingopties uit iOS halen. En deed dat ook. Daar verdient het geen euro minder door.

De impact van dit soort reclameblokkades is enorm voor bedrijven hun gebruikers zonder toestemming als afgrazen als koeien grasvelden.

Behalve op Android zoekt Google met Privacy Sandbox ook naar oplossingen op het web. Daar is het heer en meester in Chrome, maar Chrome moet zich altijd nog dienstbaar opstellen aan het W3C. Die standaardenorganisatie bepaalt met de markt wat wel en niet wenselijk is op het world wide web. En daar worden de initiatieven uit de Privacy Sandbox keihard afgeschoten. Er is nog geen zicht op een oplossing in dit conflict.

“We waarderen de inspanning, maar willen niet dat de ontwikkeling van Topics API doorgaat”, klonk het enkele weken geleden. Een mokerslag.

Google rapporteerde eerder deze maand een omzetdaling van twee miljard dollar, wat een koersdaling van vier procent opleverde.

Foto: Brad Folkens (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond