Google: Reclametrackers spoedig weg uit Android

De media- en reclamewereld gaat wereldwijd een nieuwe fase in. Third party trackers op het web zijn op sterven na dood. Op iOS zijn ze verleden tijd en nu is ook Android aan de beurt. AdID verdwijnt in 2024.
Zojuist maakte Google bekend dat het werkt aan een nieuw reclamesysteem voor Android dat profilering via software en hardware onmogelijk maakt. Dat gebeurt via een ontwikkelprogramma met de naam Privacy Sandbox for Android.
In een toelichting aan de pers zei Anthony Chavez, VP Product Management, gisteren: “Dit is het begin van een reis waarbij we nog niet alle antwoorden hebben. Die gaan we ontdekken in samenwerking met relevante marktpartijen. Er is een weg die én de privacy van gebruikers respecteert én een gezond ecosysteem voor ontwikkelaars toestaat.”
Adverteerders en app-ontwikkelaars beschikken in Android nu nog over een vehikel waarmee ze anoniem profielen van gebruikers kunnen opbouwen. AdID is qua werking in grote lijnen vergelijkbaar met wat cookies in de browser doen. Die identifier heeft zijn langste tijd gehad. Chavez kondigt aan dat AdID sneuvelt. Het blijft nog minstens twee jaar bestaan, maar kan met pensioen zodra er een privacyvriendelijk alternatief is.
Dat alternatief wordt een set van API’s, technische koppelingen. Daarmee wordt attributie reporting mogelijk en het serveren van persoonlijke relevante advertenties op basis van iemands gedrag en interessegebieden. De data die via de API’s naar buiten gaat, ligt versleuteld op het telefoontoestel opgeslagen. Niet op Googles servers.
De reclame-API’s heten FLEDGE en Topics. De technische details worden binnenkort gepubliceerd voor belangstellenden.
Cross-app identifiers worden in de toekomst geblokkeerd, evenals device fingerprinting. Enkel first party data komt er nog in, data die met toestemming van de consument zijn verzameld.
De eerste, voorlopige ontwerpvoorstellen voor Privacy Sandbox voor Android verschijnen nog dit kwartaal. Eind 2022 wordt een betaversie van het nieuwe reclamesysteem gelanceerd en in 2023 wordt de uitrol opgeschaald.
De uitrol staat los van het releasetempo van Android 13.
Opkomen voor de privacy van gebruikers, is voor Google een balanceeract. Aan de ene kant helpt het adverteerders in contact komen met de juiste consument. Aan de andere kant wil het voorkomen dat die adverteerders die consumenten kunnen profileren voor reclamedoeleinden. Met het oog op de toekomst is het essentieel op personen onzichtbaar te maken, maar hun gedrag niet. Die twee mogen niet met elkaar zijn te verbinden.
Apple heeft dit dilemma niet. Dat kan simpelweg alle targetingopties uit iOS halen. En deed dat ook. Daar verdient het geen euro minder door.
De impact van dit soort reclameblokkades is enorm voor bedrijven hun gebruikers zonder toestemming als afgrazen als koeien grasvelden.
Facebook omschreef het probleem als volgt (PDF) toen het zijn kwartaalcijfers onlangs presenteerde: “Apple werpt hiermee twee uitdagingen op voor adverteerders. Allereerst is onze targeting voor hen minder goed geworden. Daardoor moeten ze meer budget uitgeven voor hetzelfde resultaat. Ten tweede is het moeilijker geworden om de effectiviteit van campagnes te meten.”
Deze nieuwe situatie leverde Facebook in het vierde kwartaal van 2021 een deuk van tien miljard dollar op. Dat is ongeveer een kwart minder omzet. Beleggers bestraften dat resultaat met een koersdaling van 26 procent.
Android heeft een mondiaal marktaandeel van zeventig procent. Het nieuwe reclamesysteem moet miljarden consumenten iets minder zichtbaar maken voor datagraaiers.
Foto: Brad Folkens (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond