Deel dit artikel
-

Google formeel aangeklaagd voor manipulatie smartphonemarkt

Brussel verwijt Google de prijzen en voorwaarden in de markt voor Android smartphones te manipuleren en concurrenten uit de markt te drijven. Zojuist is dan toch een officiële aanklacht gepubliceerd door de Europese Commissie.

De commissie heeft onder meer bezwaar tegen de verplichte installatie van browser Chrome. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie met makers van andere browsers. Android heeft een marktaandeel van 80 procent.

Bij het afsluiten van een Android licentie zijn smartphonefabrikanten verplicht diverse apps van Google te gebruiken, ten minste als ze gebruikers ook toegang willen verschaffen aan de Google Play Store. Andere partijen worden zo buitengesloten.

Weliswaar kan Android ook zonder Google Play Store worden gebruikt, maar dat wordt gezien als een grote handicap. De aanklacht is mede gebaseerd op klachten van concurrenten van Google.

Maandag hield Eurocommissaris Margrethe Vestager, tijdens haar bezoek aan Amsterdam, overigens nog vol dat er geen conclusie was getrokken, maar blijkbaar wilde ze niet op het nieuws vooruitlopen.

De aanklacht heeft wel een voorlopig karakter. Zo kan Google ook nog reageren. Het kan jaren duren voordat er een schikking of boete komt. Ook kan de zaak worden voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.

P031471000302-307772

Deel dit bericht

1 Reacties

Paul Haarman

Ik vind het maar een zwakke case. Bij Windows krijg je ook van alles binnengeschoven en dat geldt voor de meeste platforms. Wanneer we gebruik maken van Android gelden daar de spelregels die men maakt. Dat is hetzelfde wanneer ik een McDonalds binnenloop, daar kan ik ook geen hamburger van de concurrent kopen en ik ben daar ook verplicht om een Coca Cola te nemen in plaats van een Pepsi.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond