Google Shopping nog geen concurrent voor prijsvergelijkers

De productvergelijkingssite van Google is vooralsnog geen serieuze concurrent voor andere vergelijkingers in Nederland. “De vergelijkingssites verliezen geen verkeer. Google Shopping zorgt voor extra bezoek bij webwinkels”, aldus Matthijs Jorissen van Shop2market.
“Over de 8 à 10 weken dat de shops voor wie we werken met Google Shopping draaien, zien we dat Google snel tot een bepaald niveau is gestegen en vervolgens is gestabiliseerd. Er is een klein vergelijkertje bijgekomen. Er heeft geen aardverschuiving plaatsgevonden.” Jorissens bedrijf Shop2market helpt webwinkels bij het beheer van datafeeds vanuit de shops naar affiliatenetwerken, vergelijkers en AdWords.
In mei lanceerde Google zijn productvergelijker Shopping op de Nederlandse markt. Webwinkels kunnen hun producten gratis laten opnemen in de vergelijkingssite en zien hun artikelen verschijnen in de organische zoekresultaten. Aangezien meer dan negentig procent van de Nederlanders Google gebruikt om op het web te zoeken, werd ervan uit gegaan dat Shopping een hap uit de markt van andere vergelijkers zou nemen. Dat blijkt vooralsnog niet het geval.
In termen van de hoeveelheid aangebracht verkeer is Shopping het best te vergelijken met een kleine prijsvergelijker. Het scoort op dat vlak hooguit even goed als Kelkoo of Vergelijk.nl. De Google-dienst brengt tot 30 procent van het verkeer aan dat marktleider Kieskeurig zou doen, zo tonen de resultaten van verscheidene typen winkels aan.
Google Shopping presteert hooguit matig tot gemiddeld wanneer het succes wordt afgemeten aan de conversieratio. Dat is de verhouding tussen hoe vaak een item in Shopping verschijnt en hoe vaak consumenten daadwerkelijk doorklikken naar een webwinkel.
Jorissen: “Dit betekent niet dat webwinkels Google Shopping links moeten laten liggen. Ze moeten er op staan, al was het maar omdat ze hun producten gratis kunnen vertonen in de organische zoekresultaten.”
Gisteren publiceerde vergelijkingssite Besteproduct.nl de resultaten van een eigen onderzoek naar de kwaliteit van de prijsvergelijkers versus Google Shopping. Het blijkt dat de nieuweling op de lokale markt in zeventig procent van de gevallen de prijs toont die consumenten daadwerkelijk in de webwinkel betalen. Dat is een enkel procent meer dan Tweakers, Beslist.nl en Vergelijk.nl. Kieskeurig is het best met een score van 87 procent.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Joris
Volgens mij is de conclusie van het onderzoek niet de juiste. Er wordt namelijk alleen maar gekeken naar het aantal prijzen, de juiste prijzen of de laagste prijzen. Het gaat er voor websites juist om, om zo veel mogelijk conversie en traffic te krijgen vanaf vergelijkingssites.
Waarom wordt hier helemaal geen onderzoek naar gedaan? Het is leuk om te zien dat enkele vergelijkers de meeste prijzen hebben, of de minste fouten, maar dat is niet de essentie voor een webshop. Die willen namelijk of zoveel mogelijk sales, of zoveel mogelijk traffic.
Uit ervaring zie ik overigens hele andere getallen uit Google Shopping. Het voorbeeld dat wordt aangehaald dat het een kleine vergelijker is, is niet juist. Als je hoog genoeg scoort in Google Shopping, kan je wel degelijk het meeste verkeer trekken van alle vergelijkers.
Uit mijn gegevens blijkt namelijk dat het qua conversies juist een van de grootste vergelijkers is en qua traffic de grootste.
Overigens met nog geen significant aantoonbare daling bij de andere vergelijkers, of SEO/SEA.
In het achterhoofd houdende dat ze pas net begonnen zijn en de majority waarschijnlijk nog niet eens op de hoogte is, kan je er vanuit gaan dat ze wel degelijk een grote bedreiging vormen.
Haitse Wiersma
@ Joris
Conversie en traffic cijfers worden niet of nauwelijks bekend gemaakt. Bij de weinige cijfers die wij vanuit de markt kregen, lag de conversie tussen de 1 tot 3% en in zeer uitzondelijke gevallen daarboven.
Daarnaast is conversie afhankelijk van het type winkel en het type bezoekers. Een gespecialiseerde winkel die bezoekers van een gespecialiseerde niche vergelijker krijgt zal een hogere conversie kennen dan algemene winkels die bezoekers van, laten we zeggen, Kieskeurig krijgt.
Cijfer aangaande traffic zijn eveneens gegevens die nauwelijks openbaar gemaakt worden. Vergelijkers en winkels geven hier nauwelijks gegevens over vrij.
Daniel
De Emerce-redactie heeft het persbericht van Besteproduct.nl niet goed gelezen. Het klopt dat Kieskeurig volgens het onderzoek de meest betrouwbare prijsinformatie biedt (in 87% van de gevallen klopt de prijs) maar Google Shopping presteert juist slechter dan Tweakers.net, Beslist.nl en Vergelijk.nl. Deze sites geven in 77% (Tweakers en Beslist) en 72% (Vergelijk) de correcte prijs weer, terwijl Google Shopping met 70% als slechtste uit de bus komt.
Joris
@Haitse
Dan is de kop van het artikel nogal aandacht trekkerig? Uiteraard verschilt het per website en per vergelijker maar om meteen een keiharde conclusie te trekken gebaseerd op de helft van de gegevens, lijkt mij dan wat voorbarig. Vandaar mijn reactie.
BesteConsumentenKoop
Ik ben benieuwd hoe groot Google zal worden. De vraag is ook hoeveel consumenten weten dat Google ook producten vergelijkt. We zullen wel zien of het een succes wordt.
Vergelijk de prijs
Vraag me af hoe groot Google wordt met deze shopping site.