Google sluit Google Plus na datalek
Google sluit zijn sociale netwerk Google Plus na een datalek dat sinds 2015 heeft bestaan en pas in maart werd gedicht. Daardoor zijn gegevens van bijna een half miljoen gebruikers gedeeld met apps van derden. Google besloot dat niet aan de grote klok te hangen.
Het gaat onder meer om volledige namen, e-mailadressen, geboortedata, woonplaatsen en profielfoto’s, waarvan trouwens niet vaststaat of die zijn gebruikt door circa 400 apps. Telefoonnummers en privéberichten zouden wel afgeschermd zijn geweest.
Omdat Google verwacht dat het lek juridische gevolgen krijgt, wordt Google Plus stopgezet, binnen tien maanden. Een zakelijk versie voor de G Suite blijft bestaan. Verder krijgen gebruikers de gelegenheid om hun gegevens te exporteren.
Reden om het lek te verzwijgen was dat Google na het schandaal rond Cambridge Analytica en Facebook niet ook nog eens de aandacht op zich wilde vestigen. Overigens hoefde Google het lek niet aan de Europese autoriteiten te melden omdat de GPDR wetgeving pas geldt sinds mei.
Als gevolg van het lek stelt Google zijn privacyvoorwaarden bij, zo krijgen ontwikkelaars niet zomaar meer toegang tot bijvoorbeeld sms data, meldt The Wall Street Journal op basis van een interne memo. Ook krijgen gebruikers uitgebreidere privacy-instellingen.
Google Plus werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit een groot succes geworden.
Het nieuws komt op een zeer ongelukkig moment. Morgen presenteert Google een groot aantal nieuwe hardwareproducten, maar de berichtgeving daarover zou wel eens overschaduwd kunnen worden door het verzwegen datalek.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond