Deel dit artikel
-

‘Google stimuleert cyberchondria’

Meer dan negentig procent van de mensen gebruikt een zoekmachine zoals Google om gezondheidsinformatie te vinden. Maar de resultaten van zoekmachines houden geen rekening met betrouwbaarheid of relevantie van medische informatie. Wekt Google de ‘cyberchondria’ in ons op?

Onderzoek van Communicatiewetenschapper Fam te Poel van de Vrije Universiteit Amsterdam toont aan dat wanneer mensen vaker online zoeken naar informatie over de eigen gezondheid, des te angstiger mensen zich voelen over hun eigen gezondheid.

Te Poel deed onderzoek naar ruim 5000 Nederlanders en hun online gewoontes als het gaat om gezondheidsinformatie.

Het onderzoek laat onder meer zien dat vooral mensen die zich onterecht zorgen maken over hun gezondheid vaak online zoeken naar gezondheidsinformatie. Ook blijkt dat deze mensen meer aandacht lijken te hebben voor informatie die, eventueel onterecht, bevestigt dat er iets aan de hand is.

Volgens te Poel kunnen huisartsen een belangrijke rol spelen in de voorlichting over de nadelige gevolgen van online gezondheidsinformatie door bijvoorbeeld te verwijzen naar betrouwbare online bronnen. Daarnaast geeft ze aan dat de algoritmes van zoekmachines als Google momenteel geen rekening houden met de betrouwbaarheid en relevantie van medische informatie en dat hier verandering in moet komen.

Te Poel geeft als advies: ‘Het internet hoeft niet vermeden te worden wanneer je iets wilt weten over je gezondheid, maar je moet bewust zijn van het feit dat veel online informatie niet relevant is voor jouw persoonlijke situatie en zoek daarom met beleid en op betrouwbare websites.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Jim van Iperen - Remix Marketing

“Daarnaast […] algoritmes van zoekmachines als Google momenteel geen rekening houden met de betrouwbaarheid en relevantie […] in moet komen.

De algoritmes van Google houden juist wel rekening met de betrouwbaarheid en relevantie. Mits de (medische) website de juiste signalen afgeeft. En dat laatste gebeurt onvoldoende.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond