Deel dit artikel
-

Google Travel Monitor: minder last-minutes, Londen blijft populair

Nederlanders zochten in 2018 veel minder dan in voorgaande jaren naar last-minute vakanties in de zomer. Het mooie weer in Nederland leidde wel tot pieken in de zoekopdrachten naar strand, zee en zonnebrand. Dit blijkt uit Google’s nieuwste Travel Monitor, waarin het online zoekgedrag van Nederlanders is geanalyseerd op het gebied van reizen en vakanties.

Londen is over geheel 2018 de meest gezochte stedentrip bestemming en Valencia de grootste stijger. Er werd sowieso 5 procent vaker op stedentrips gezocht. Pakketreizen noteerden een daling in de zoekopdrachten van 6 procent.

Tijdens de donkere, koude dagen voor Kerst verlangen velen naar de zon. ‘Waar is het warm tijdens de kerstvakantie’ luidt daarom een van de meest gestelde vragen aan Google. De meest gezochte winterzonbestemming blijkt Spanje, vooral de Canarische Eilanden. Het overgrote deel van de zoekopdrachten naar Spaanse bestemmingen heeft betrekking op deze zonnige eilanden. Andere bestemmingen die veel worden gezocht zijn Portugal, Egypte en Kaapverdië.

Kerstmarkt en wintersport

Shoppen voor de kerst en het bezoeken van een kerstmarkt zijn populair in december. De meest gezochte steden hiervoor zijn Londen, Düsseldorf en New York. De meest gezochte Nederlandse bestemming hiervoor is Maastricht.

Nederlanders die geïnteresseerd zijn in wintersportbestemmingen, zoeken vooral op Gerlos en Saalbach-Hinterglemm. De top-5 van meest gezochte wintersportbestemmingen is:

  1. Gerlos

  2. Saalbach-Hinterglemm

  3. Winterberg

  4. Sölden

  5. Serfaus

Warme zomer, minder last-minutes

Opvallend was in 2018 het geringere aantal zoekopdrachten naar last-minute vakanties gedurende de zomer. Het mooie weer in Nederland is daar waarschijnlijk debet aan. Het aantal zoekopdrachten voor bestemmingen in eigen land nam namelijk toe. Wie wel naar last-minutes zocht, deed dit meer dan ooit via de mobiele telefoon: ruim de helft van de zoekopdrachten, terwijl dit een jaar eerder nog zo’n 30 procent was.

De zomer zorgde naast warmterecords ook voor een online zoekrecord; nog nooit is er volgens Google zoveel gezocht op de trefwoorden ‘zee’ en ‘strand’. Doordat het mooie weer maar bleef aanhouden, zochten Nederlanders bovendien telkens opnieuw naar zonnebrand, wat blijkt uit de vele pieken in het zoekvolume voor deze zoekterm.

 

2018: Valencia, Turkije en Egypte in de lift

Voor pakketreizen bleek in 2018 Spanje nog steeds het populairst, al liet het zoekvolume wel een daling zien. Stijgers waren er ook. Nederlanders zochten vooral meer op vakanties in Turkije (+21 procent) en Egypte (+34 procent). De top-5 van meest gezochte vakantiebestemmingen was in 2018 als volgt:

  1. Spanje

  2. Griekenland

  3. Italië

  4. Turkije

  5. Frankrijk

Waar de interesse in een stedentrip naar Parijs in 2017 fors daalde, is er in 2018 duidelijk een herstel te zien (+21 procent). Het meest gezocht blijft echter een citytrip naar Londen, gevolgd door Rome en Barcelona. Valencia zit duidelijk in de lift, met een stijging van het zoekvolume met 32 procent.

Top 10 online zoekopdrachten voor stedentrip bestemmingen in 2018 (t.o.v. 2017)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond