Deel dit artikel
-

Google hoeft verwijzingen naar misdadiger niet te wissen

Google hoeft de gegevens van een veroordeelde man niet te verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam gisteren bepaald. De man wilde dat Google verschillende links die verwijzen naar websites zou wissen.

Uit het vonnis blijkt dat het gaat om een man die in 2012 door Peter R. de Vries heimelijk is gefilmd, terwijl hij met met een (vermeend) huurmoordenaar bespreekt hoe deze een concurrent in de escortbranche het beste kan (laten) liquideren. In de uitzending werd hij niet met zijn volledige naam aangeduid, maar met zijn voornaam en de eerste letter van zijn achternaam.

De man baseerde zich daarbij op de Wet bescherming persoonsgegevens en een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Volgens het Costeja-arrest van dat Hof kan men zich echter alleen verzetten tegen het tonen van zoekresultaten die ‘irrelevant’ ‘buitensporig’ of ‘onnodig diffamerend’ zijn.

De voorzieningenrechter oordeelt dat negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf in zijn algemeenheid juist blijvend relevante informatie over een persoon is. Dat de zoekresultaten verwijzen naar berichten die ‘buitensporig’ of ‘onnodig diffamerend’ zijn, heeft de man onvoldoende onderbouwd.

De uitspraak is een overwinning voor Google, dat worstelt met het Europese recht om te worden vergeten. Dat recht vormt een conflict met het recht op informatie. Aan de ene kant willen zoekmachines zoveel mogelijk informatie ontsluiten, aan de andere kant mag niet alles over iedereen in het publieke domein komen. Waar ligt die grens, is de kernvraag die aan het publiek wordt voorgelegd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond