Deel dit artikel
-

GroenLinks: Kijk ook naar belastingdeal Google

GroenLinks wil dat er ook kritisch wordt gekeken naar belastingdeals die de Nederlandse overheid heeft gesloten met Google nu de overeenkomst met koffieketen Starbucks verboden staatssteun is gebleken.

Starbucks had een ingewikkelde route bedacht om belasting te ontlopen. Via de royalty’s over de koffierecepten werd de winst van het ene bedrijf naar het andere bedrijf gebracht. Nederland ging daarmee akkoord.

Het geld dat Nederland bij Starbucks is misgelopen, een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro, moet nu zo snel mogelijk terug komen. Ook deals met andere multinationals, zoals Google of IKEA, moeten worden onderzocht, vindt GroenLinks.

Het echte probleem is volgens GroenLinks groter dan alleen Starbucks en ligt uiteindelijk bij de Nederlandse overheid die dit soort constructies optuigt. Kamerlid Rik Grashoff: ‘Ik wil van staatssecretaris Wiebes weten hoe het zit met andere belastingdeals, hoe we ervoor kunnen zorgen dat de Kamer meer invloed kan uitoefenen hierop.’

Ook de SP wil schimmige belastingdeals uitbannen. Naast het publiceren van alle belastingafspraken tussen multinationals en de belastingdienst, wil Kamerlid Arnold Merkies dat bedrijven verplicht worden in hun jaarverslag te publiceren hoeveel belasting ze in ieder land betalen. Hij zal dit in een debat met de staatssecretaris voorstellen.

Al in 2010 werd duidelijk dat Google via de zogenoemde Dutch Sandwich constructie 3,1 miljard dollar wist te besparen. De inkomsten van Google gaan eerst naar Ierland, dan via Nederland naar Bermuda en uiteindelijk weer terug naar Ierland. De winstbelasting wordt hierdoor gereduceerd.

Ook andere techbedrijven gebruiken sluiproutes. Cisco, Google, Microsoft, HP en Oracle zijn enkele van de Amerikaanse bedrijven die belasting ontwijken door kapitaal aan te houden in het buitenland. Apple is de grootste belastingontwijker door een bedrag van 181,1 miljard dollar uit handen van de belastingdienst te houden.

Eerder deze maand meldde de BBC dat de Britse tak van Facebook in het jaar 2014 slechts 4.327 pond (5.800 euro) aan vennootschapsbelasting heeft afgedragen.

De Europese Commissie verricht momenteel onderzoek naar de belastingpraktijken van multinationals als Apple en Amazon.

EggHeadPhoto / Shutterstock.com

Deel dit bericht

6 Reacties

Jeroen

Wellicht kunnen jullie ook eens onderzoeken wat de deal met Starbucks tot dusver de Nederlandse schatkist heeft opgeleverd. Dus wat zouden we zijn misgelopen in het geval dat Starbucks de koffiebranderij niet in Nederland had geplaatst. Waarschijnlijk een veelvoud van die 20 miljoen…

Wim

Tja, als je mogelijkheden creëert, dan moet je het niet vreemd vinden dat daar dan gebruik van wordt gemaakt. Als gevolg hiervan staat Nederland bij het internationale bedrijfsleven goed op de kaart en plukken wij daar elke dag de economische vruchten van. Nu kunnen we lekker principieel gaan doen, maar ik vrees dat andere landen dan snel onze positie in zullen nemen. Netto effect nul, een rein geweten, maar met grote gevolgen voor onze economie …

Jaap

Als het betekent, dat dat soort grote bedrijven alleen naar Nederland komen als ze daar belastingvoordeel van hebben, kunnen we ze beter buiten de deur houden. Dan hebben we liever innovatieve kleinere bedrijven. Die betalen netjes hun belasting en zorgen voor veel meer (fatsoenlijke) werkgelegenheid. Groter is nl niet altijd beter, zoals trouwens op veel terreinen van toepassing is.

Alex

Ik snap de overheid best dat extra geld altijd welkom is. Maar vaak als ik belasting betaal voelt het niet lekker. Mkb betaald alles en multinationals die het kunnen betalen, betalen amper belasting.

astrid maria boshuisen

Wat Jaap zegt. De vergelijking ‘wat zouden we zijn misgelopen is legitiem. Maar alleen als je tegelijk kijkt wat een even grote investering in het MKB zou hebben opgeleverd. Bij multinationals gaat – zie Naomi Klein – een forser deel van die koek naar de aandeelhouders.

Dunbar

150 is een mooi getal.

De max som van alle belanghebbenden in een bedrijf zonder dat deze elkaars gedrag uit het oog verliezen.

En die is is snel bereikt.

Be Great, Stay Small.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond