Deel dit artikel
-

Groningen wordt tweede met stadsdekkend Internet of Things-net

Amsterdam heeft het, Groningen krijgt het: een Internet of Things-netwerk. Iedereen kan eraan deelnemen, maar een aantal online ondernemers zorgt ervoor dat er volgende zomer in ieder geval een degelijke basis ligt.

“Eigenlijk is het idee gisteren ontstaan, maar we hebben de handen ineen geslagen en we zorgen ervoor dat het komt”, zegt Joshua Peper van app-bouwer Peperzaken.

“We wilden niet dat, net als bij de GSM-netwerken, grote partijen als eerste zouden zijn, zodat we weer SIM-kaarten of andere autorisatiesystemen zouden moeten kopen voor toegang.”

Het bijzondere aan dit zogeheten LoRaWAN-netwerk is dat het een groot bereik heeft, een lage bandbreedte en weinig energie verbruikt. Een gateway heeft een theoretisch bereik van tien kilometer. “We hebben nu al voldoende support om de hele stad dekkend te maken, zelfs als het bereik van die gateways maar een kwart blijkt te zijn.”

Welke toepassingen er ontstaan op dit soort IoT-netwerken is geheel aan de creatieve geesten die zich in de protocollen en technische mogelijkheden verdiepen.

Mark Vletter van Voys Telecom en We Are Spindle, een van de andere initiatiefnemers, zegt: “Denk aan boeren. Dit moeten nu nog regelmatig hand land op om monsters te nemen. Binnenkort steken ze een sonde in de grond die automatisch statussen rapporteert aan de boer.”

Met een simpel tech-kitje als Arduino of Raspberry Pie zijn voor een paar tientjes toepassingen te bouwen die aan het netwerk hangen.

Amsterdam was een van de eerste steden in de wereld die een stadsdekkend IoT-netwerk kreeg. Uit particulier initiatief. Groningen wordt zeer waarschijnlijk de tweede. De initiatiefnemers uit Amsterdam bouwden hun eigen netwerkcomponenten, maar zijn eergisteren een Kickstarter-campagne begonnen. Met de beoogde anderhalve ton willen ze standaard componenten laten bouwen, waarvan een deel dus af-fabriek linea recta naar Groningen gaat.

Van de gehoopte anderhalve ton heeft projectstarter op Kickstarter Wienke Giezeman inmiddels 96.500 euro binnen.

Foto: Thomas Geersing (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Colin Berger

Onwijs leuk initiatief! Ik ben benieuwd wat KPN hiervan gaat vinden- die hebben al concurrentie van Sigfox- wat volgens mij al landelijk dekkend is in NL- en nu ook nog concurrentie met dezelfde technologie.

Kan iemand me vertellen hoe ervoor gezorgd gaat worden dit dit netwerk in de lucht blijft? Die boer uit bovenstaande tekst kan zelf misschien een gateway plaatsen, maar doet die dat niet dan moet die maar hopen dat niet iemand de stekker eruit haalt..

Jeroen

Klinkt mooi maar begrijp paar dingen niet.

Waarom worden de huidige netwerken niet gebruikt? En wat is mijn voordeel als consument van deze Lorawan techniek boven alle netwerken die ik thuis toch al heb.

Joshua Peper

Hoi,

We zorgen er voor dat het netwerk in de lucht blijft omdat we los van consumenten we ook alle online ondernemers van Groningen in het bestand hebben. Verder zijn er gesprekken gaande om nog meer garanties te geven voor een blijvend gratis netwerk.

Het grote voordeel is dat er een “install en forget” mogelijkheid bestaat met deze apparatuur. Het werkt out of the box, zonder gedoe met WiFi instellen e.d. Het batterij verbruik is zo ontzettend laag dat een knoopcelletje zomaar een paar jaar een raam open/dicht sensor in de gaten kan houden (om maar even wat te noemen).

Rob Schomaker

Mooi initiatief en zeker de moeite waard om een ‘open’ netwerk te hebben naast dat van bijvoorbeeld KPN of via eigen professionele ‘Private Networks’. Met zo’n eigen industrieel graded gateway heb je de zekerheid dat je een stabiele en veilige verbinding hebt in eigen beheel, waarop duizenden sensoren aangesloten kunnen worden. En ook dat kan zonder sim-kaartjes dus zonder datakosten!

Voordeel voor de consument is het bereik van een dergelijke technologie (wij hebben in het open veld inmiddels 15km bereik en zelfs wanneer je de zendertjes ingraaft heb je nog goed ontvangst) en dat met een batterij als voeding! Persoonlijk zie ik de toepassingen vooral in de industrie ontstaan waarbij men met weinig kosten en inspanningen een betrouwbare verbinding krijgt tussen sensoren en het internet, zonder tussenkomst van een derde partij en toch de optie heeft voor het toepassen van maatwerk! Wil je niet met een eigen gateway werken dan haak je in op het landelijke netwerk van KPN of op lokale netwerken.

Mark Vletter

LoRaWAN wordt zo’n standaard dat er volgens mij moeilijk een netwerk achtige business case op te bouwen is. Dit zit straks standaard in je modem/ router. KPN zal de M2M markt daarmee zien slinken de komende jaren.

Daarnaast is dit voor KPN best wel lastig. Eén gateway heeft max 10k devices. Grote dekking betekend weinig gateways en dus veel timeouts. Daarnaast zijn deze gateways duurder en moeten ze geïnstalleerd worden. De kans dat “de crowd” dit zelf op lost en een nauwer grid kan opbouwen is groot. Daar komt bij dat Moores Law ook voor dit soort devices geldt dus over 3 jaar kost een gateway 5 tientjes en zit het (in de open en vrij beschikbaar variant) in ieder modem/router wat ziggo/upc/kpn uitlevert omdat de diensten die deze partijen erop kunnen bouwen waardevoller zijn dan het netwerk zelf. Moores law gaat ook gelden voor het aantal devices, daar kun je bijna als bedrijf geen gateways tegen plaatsen.

En als KPN/Ziggo/Tele2 niet komen met een open dienst, dan komt een ander wel met die diensten (Lees hallo Whatsapp, dag SMS) en dus met gratis LoRaWAN gateways. KPN ea moeten leren van Amazon. Vind je eigen opvolger uit en niet denken in bedreigingen, maar in oplossing voor haar klanten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond