Deel dit artikel
-

‘Grote besparingen mogelijk dankzij slimme contracten’

Een gemiddelde consument kan op jaarbasis tot 450 euro aan bank- en verzekeringskosten besparen dankzij de opkomst van ‘Smart Contracts’, elektronische contacten gebaseerd op blockchain technologie. Dat blijkt uit onderzoek van Capgemi.

Smart Contracts zijn net als traditioneel geschreven contracten juridisch bindende overeenkomsten gebaseerd op een aantal voorwaarden en afspraken. Deze Smart Contracts zijn in tegenstelling tot hun fysieke tegenhangers elektronisch als software geprogrammeerd en worden op basis van Distributed Ledger-technologie, bekend van de bitcoins, op decentraal gedistribueerde grootboeken beheerd. Hierdoor worden acties, zoals betalingen, automatisch uitgevoerd zodra aan de voorwaarden is voldaan. Het proces van verificatie en overige handmatige handelingen kunnen worden overgeslagen.

Grote bedrijven als BNP Paribas, Deutsche Bank en Credit Suisse investeren al in het ontwikkelen van Smart Contracts.

Met behulp van Smart Contracts kunnen claims bij zorg-, auto-, huis- en reisverzekeringen sneller worden afgehandeld omdat er minder formulieren ingevuld hoeven te worden en minder interactie tussen de verzekerde en de verzekeringspartij nodig is. Een Smart Contract brengt alle partijen in de verzekeringsindustrie – consumenten, verzekeraars, tussenpersonen en derde partijen – samen in één platform. In de autoverzekeringsindustrie kunnen Smart Contracts naar schatting wereldwijd een kostenbesparing van 19 miljard euro realiseren.

Dit bericht is 78 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond