Deel dit artikel
-

Grote webwinkels zitten verlegen om flexibel personeel

De sterke opkomst van webwinkels levert veel nieuwe werkgelegenheid op. Vooral ict’ers, inkopers en logistiek medewerkers zijn steeds lastiger te vinden. Een en ander blijkt uit een inventarisatie door UWV bij vijf grote webwinkels.

Het aantal banen bij webwinkels nam tussen 2012 en 2016 sterk toe, van 38.000 tot 62.000 werknemers. Zeker in de decembermaand zijn de logistieke krachten niet aan te slepen, zegt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (pdf).

Eind 2017 telt Nederland bijna 37 duizend winkels die zich uitsluitend richten op online verkoop. Het zijn met name de grote webwinkels die moeite hebben om voldoende logistieke krachten te vinden. De webshops geven aan dat logistiek personeel dat meerdere taken kan oppakken erg gewild is. Het gaat dan om het schakelen tussen het verwerken van inkomende- en uitgaande goederen, het inpakken van producten en het verwerken van retouren.

Er werken gemiddeld meer jonge mensen dan in de traditionele winkels. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de eind twintig en begin dertig. Zeker op de hoofdkantoren werken veel starters en studenten. Functies en werkplekken veranderen er in hoog tempo. Werknemers moeten zich daarom snel kunnen aanpassen.

UWV deed het onderzoek bij Coolblue, Bol.com, Wehkamp, fonQ en Picnic.

Dit bericht is 6 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond