Deel dit artikel
-

Hands on: kan je tuinbesproeiing ‘smart’ worden?

Gardena heeft nu een ‘smart versie’ van haar besproeiingscomputer uitgebracht. Vorig jaar had ik al een eerste versie hiervan ter review, maar die bleek nog niet volledig werkbaar. De connectie tussen de sensor en de gateway was zwak (en dus waren in no-time de batterijen leeg). En was er geen koppeling mogelijk tussen het ingestelde programma en de vochtsensor (als volgens de sensor de grond niet droog is, hoeft het programma natuurlijk niet te starten met sproeien). Inmiddels hebben allerlei verbeteringen plaatsgevonden en is het tijd voor een nieuwe test.

Al jaren heb ik voor onze tuin een Gardena besproeiingscomputer gekoppeld aan een leidingstelsel met sproeikoppen, gekoppeld aan een vochtsensor die ‘groen licht’ geeft wanneer de grond te droog is en de planten snakken naar wat extra vocht. De regel is: liever zelden dan te veel sproeien. Immers moet je de wortels blijven uitdagen om sterk genoeg te groeien om zelf het nodige water te vinden. Echter, je wil niet gestraft worden met dode planten als je de boel net iets te lang hebt verwaarloosd.

Gebruiksvriendelijkheid
Er zitten helaas nog wel wat kleine bugs in de app (en het firmwareupdate proces). Soms blijft de app hangen in een update of bij het verwijderen van een sproeischema om een nieuwe toe te voegen. Even de app afsluiten en opnieuw opstarten lost het probleem voor dan wel even op, maar er valt dus nog wat te verbeteren aan de stabiliteit van de app. Dat zal ongetwijfeld gebeuren in toekomstige updates, maar het is wel storend.

Gebruiksvriendelijk is de app op zich wel; de installatie wizard loodst je stap voor stap door het proces, middels een QR-scanner wordt het ID van je Gateway toegevoegd aan je Gardena-account en de app meldt tenslotte zelf nog even dat een sensor een firmwareupdate dient te krijgen en start dat proces vervolgens.

Het lijkt het erop dat de app (voor iOS in ieder geval) een hybride app is en dus niet volledig ‘native’. Dit vermoeden werd aangewakkerd door het feit dat de app meldde dat er nieuwe functionaliteiten waren toegevoegd in mei jongstleden, terwijl de laatste update van deze app in de App Store van 28 februari dit jaar was. Verder onderzoek toonde aan dat de app inderdaad een 1-op-1 versie van de ‘mobile site’ betreft.

Nadeel van de hybride app is dat het schijnbaar via een interne browser draait met bijbehorende problemen: caching en te snel verlies van lokale gebruikersdata. Wat betreft dat laatste: bijna elke paar dagen moet ik weer opnieuw inloggen in de app (maar dus eigenlijk in de mobile site). Zelfs mijn username wordt niet onthouden. Ik betrap me er op dat ik bij voorbaat al denk: ‘Oh nee, laat maar, dan moet ik weer inloggen’ als ik wil kijken wat de vochtigheid en recente besproeiingstatus van mijn tuin is.

Wat betreft caching: op mijn iPhone bleek er hardnekkig in de app staan dat de laatste update van elf dagen geleden was, terwijl mijn iPad tot twee uur geleden up-to-date was. Ik kreeg de iPhone-app maar niet ge-updated. Kon ik maar die interne browser cache leeggooien?

Smart scheduling
In eerste instantie lag de gateway een verdieping hoger dan de apparaten in de tuin, en gaven zowel sensor als control een slecht bereik aan. Daarna heb ik de gateway via wifi in het netwerk gehangen (dat gaat vaak sneller als je hem eerst via kabel aan je netwerk hangt, daarna kun je via de webbrowser de wifigegevens instellen). De gateway ligt nu op de begane grond slechts ach meter van de sensor vandaan, maar nog steeds meldt de sensor  dat het bereik zwak is. Wel begint nu automatisch de sensor een firmwareupdate uit te voeren. Zou dat helpen, een beter bereik met de gateway als er nieuwe firmware opstaat? Het duurt lang (meer dan twintig minuten duren). Maar dan…. yes! Na de update is het bereik ineens goed.

Op mijn oude Gardena set had ik een schema ingesteld waarbij er om de dag ’s ochtends vanaf 04.00 tot 04.30 uur werd bewaterd (want dan verdampt het minste sproeiwater, dus meest efficiënt qua watergebruik). De app bevat nu een wizard, die je helpt met het opstellen van het juiste schema. Deze stelt een aantal vragen, zoals het type begroeiing in je tuin, hoeveelheid schaduw en welke grond (zand, leem, etc). Daaruit kwam, verrassend(!), een schema die twee keer in de vroege ochtend gaat sproeien. Om 5 uur en ook nog eens om 8 uur.

 

 

 

Beveiliging
Wat voor een technologie wordt gebruikt voor het Gardena-netwerk? De gateway communiceert via een 868Mhz netwerk met de sensoren en besproeiingscomputer in de tuin. Het is onbekend of en hoe deze communicatie beveiligd is. De importeur kon hier vooralsnog geen duidelijkheid over verstrekken. Wat biedt het Gardena Smart system ten opzichte van de originele Gardena besproeiingcomputers? In ieder geval dat het een stuk makkelijker te programmeren (besproeiingsschema) is via een app of webpagina dan via de knopjes op de besproeiingscomputer zelf. Maar ja, dat doe je ook maar een of twee keer per jaar, dus dat voordeel is relatief klein. Zeker in combinatie met een vochtsensor heb je er in principe geen omkijken meer naar.

Integraties die ik zo kan bedenken die misschien wel handig zijn, en waarmee het systeem echt smart kan worden kunnen zijn:

  • Koppeling met je Sileno grasmaaier (ook onderdeel van het smartsensorsysteem): wacht met grasmaaien totdat het sproeien klaar is (ik vermoed dat dit wel in de planning zit).
  • Begin niet met sproeien als de weersverwachting de komende 12 uur regen voorspelt (zonde van je sproeiwater)

Tot die tijd is de meerwaarde vooral dat je inzage hebt in wat er gebeurt en dat aanpassingen in besturing en sproeischema makkelijker via een app gedaan kunnen worden dan via de besproeiingscomputer zelf.

En natuurlijk is het ook een stuk handiger dat je handmatige bewatering via een app kan starten indien de waterkaan en dus de bewateringscomputer weggestopt zit achter wat plantenbakken, zoals in mijn geval. Echter moet de app dan nog wel verbeterd worden, want elke keer opnieuw inloggen is erg ongemakkelijk.

 

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond